Målsäganden i Mats Årjes-fallet har uttalat sig efter att Årjes friades. Foto: Bildbyrån

Kvinnans advokat: ”Naturligtvis missnöjda med domen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare SOK-ordförande Mats Årjes friades under torsdagen från misstänkarna om sexuellt ofredande. Falu tingsrätt menade i domen att det saknades ”påtåglig bevisning” för att han antastade en kvinna sommaren 2022.

Nu uttalar sig kvinnans advokat Annika Björk.

Målsägandes advokat Annika Björk skriver i ett sms till SVT Sport:

”Vi är naturligtvis missnöjda med domen. Men jag noterar också att tingsrätten skriver väldigt positivt om min klient och hennes trovärdighet, vilket naturligtvis känns bra. Det är inte hennes trovärdighet det fallit på utan på det att vi i Sverige har ett väldigt högt ställt beviskrav.”

De har ännu inte beslutat om de kommer överklaga domen.

”Gällande överklagande så tror jag inte att vi kommer att ta ställning till det förrän om någon vecka”, skriver Annika Björk.

Det var i höstas som SOK:s ordförande Mats Årjes åtalades för sexuellt ofredande, efter en händelse som ska ha inträffat på ett tåg under sommaren 2022.

Falu Tingsrätt konstaterar i domen att ord står mot ord och att de bedömer kvinnans berättelse som trovärdig. Men att det ”saknas annan mera direkt och påtaglig bevisning om vad som inträffat utöver målsägandens och den tilltalade idrottsledarens uppgifter”.

Mats Årjes har hela tiden förnekat brott och har tidigare till SVT sagt att han är helt oskyldig. I slutet på januari stod det klart att han lämnar sin post som ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

SVT Sport har sökt Mats Årjes för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.