Ulf Kristersson är inte övertygad om att det är bra ifall Sverige söker OS. Foto: TT Nyhetsbyrån

Statsminister Ulf Kristersson: ”Vi är många som gillar OS men ...”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) gillar OS.
Huruvida han står bakom tanken på att vinterspelen arrangeras i Sverige 2030 är inte lika tydligt.
– Jag drar inga som helst slutsatser just nu, säger Kristersson.

Efter att ha missat värdskapet för OS och Paralympics 2026 på målsnöret, undersöker Sverige om man ska göra ett nytt försök med vinterspelen fyra år senare. Detta efter en förfrågan från Internationella olympiska kommittén, IOK, som har svårt att få kandidater.

Sveriges olympiska kommitté (SOK), Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet ska därför påbörja en förstudie för att se om förutsättningarna finns.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är positivt inställd – till förstudien.

– Vi är informerade, och ser precis som SOK fram emot en analys av om det finns goda förutsättningar eller inte. Vi är många som gillar OS, men det är ingen som vill dra några förhastade slutsatser, säger Kristersson.

Vancouver drog sig ur

Kristersson medger att ekonomin är en viktig del i det hela.

– Ekonomi har ju nästan alltid varit ett tungt vägande skäl att inte göra ett OS och det finns garanterat kvar som ett argument. Sedan finns en del tecken som tyder på att det går att göra OS billigare nuförtiden än tidigare, säger Kristersson.

”Svårt att försvara”

Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed (KD) vill inte heller uttala sig om ett eventuellt vinter-OS i Sverige innan förstudien är färdig.

– Nu har vi fått information från den svenska idrottsrörelsen att man vill utreda förutsättningarna genom en sådan här förstudie. Det är bra att det görs, men innan den är klar och det finns slutsatser finns det inte heller något för regeringen att ta ställning till, säger han till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idrottsminister Jakob Forssmed om OS-utredningen: ”Bra att det görs”

En som är tveksam till hela OS-idén är Angelika Bengtsson, riksdagsledamot med ansvar för idrottsfrågor för SD. Bengtsson tror att det kommer att bli ett kostsamt arrangemang, även om tanken är att bland annat använda redan befintliga arenor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.