Stefan Lindeberg lämnar sin post som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Foto: Bildbyrån

Stefan Lindeberg avgår som SOK-ordförande

Han har varit ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté sedan 2000. Men SVT Sport kan avslöja att Stefan Lindeberg, 66, avgår på årsmötet om sex veckor. ”Jag vänder inte SOK ryggen utan är förstås beredd att hjälpa min efterträdare i övergångsfasen”, säger han.

Han är en av svensk idrotts mäktigaste personer – men nu väljer alltså Stefan Lindeberg att hoppa av som ordförande för SOK.

Han beskriver det som att organisationen är framme vid en brytpunkt.

– Vi har utvecklat verksamheten otroligt mycket och går in i en ny fas när vi inte har ett OS-projekt. Då tycker vi att det är helt rätt tid att sätta in en ny ledning, säger Lindeberg till SVT Sport.

– Om det är så att Stockholm vill gå vidare med en OS-ansökan 2026 innebär det ett arbete på nästan tio år. Hade jag fortsatt en bit till hade det blivit ett hack i nästa steg. Det har varit en fantastisk resa men nu är det helt rätt tid att bryta.

”Jag avgår vid årsmötet”

Ingen efterträdare är utsedd utan nu börjar en process som kommer att löpa fram till årsmötet om sex veckor då en ny ordförande ska utses.

– Jag avgår vid årsmötet och kommer att ha några månader där jag säkerställer att vi lämnar vidare vår kunskap och vårt kontaktnät, säger Lindeberg och fortsätter:

– Sedan har jag också sagt att beroende på vad min efterträdare vill så är jag beredd att ställa upp och göra ett bidrag  det sammanhanget. Så att man inte tappar tempo eller kontakter.

Bara månader kvar till OS

Beslutet tas med mindre än fem månader kvar till sommarens OS i Rio de Janeiro. Lindeberg säger att det var ett svårt beslut eftersom han älskar uppdraget.

– Det här har varit en fantastisk resa och ett engagerande uppdrag att ha. Det har inneburit många spännande utmaningar och lärdomar. Det har ju varit mitt liv på många sätt, säger han.

– Självklart är det ett svårt beslut att bestämma sig för att lämna den rollen, men samtidigt måste man fundera över vad som är bäst för organisationen och verksamheten. Då är det rätt tidpunkt att skifta ordförande.

Vann valet år 2000

Vad ska du göra efter det här?

– Jag är ju 66 år och skulle kunna luta mig tillbaka och ta det lugnt, det vore inget konstigt med det. Men jag kommer att finnas med en tid nu när de nya krafterna ska jobba in sig. Jag vill inte att det ska uppfattas som att SOK tappar tempo. Min tanke är att SOK ska stärka sin ledning och jag är förstås beredd att stötta under den tiden, säger Lindeberg.

SOK är det högsta beslutande organet i Sverige som rör de Olympiska spelen. Stefan Lindeberg tog över som ordförande 2000 när han besegrade valberedningens förslag till ny ordförande, Carl Eric Stålberg, i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer