Björn Eriksson och Anna Ekström. Foto: Bildbyrån

Efter SVT:s avslöjande – utbildningsministern vill stärka kvaliteten vid landets riksidrottsgymnasier

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Sports avslöjande dokumentär om missförhållanden vid wakeboardgymnasiet i Fagersta – har utbildningsminister Anna Ekström (S) haft möte med RF:s ordförande Björn Eriksson.

– Vi är överens om att det är otroligt viktigt att vi tar ett stort ansvar, och det finns också ett förslag som är ute på remiss om att stärka kvaliteten på våra riksidrottsgymnasier, säger Anna Ekström till SVT Sport.

Det som framkommit efter SVT Sports granskning av missförhållandena på idrottsgymnasiet i Fagersta har väckt starka reaktioner hos både Anna Ekström och Björn Eriksson.

Utbildningsministern och RF-ordföranden diskuterade på dagens möte hur liknande situationer ska kunna undvikas och kvalitetsäkras inför framtiden.

– Gymnasiesungdomarna ska kunna vara säkra och trygga i sin utbildning. Vi är överens om att det är otroligt viktigt att vi tar ett stort ansvar i den här frågan, säger Ekström till SVT Sport.

Nu finns det ett förslag från utbildningsdepartementet ute på remiss – som en åtgärd för att förstärka kvaliteten vid landets riksidrottgymnasier (RIG)

– Allt som har avslöjats i dokumentären är saker som inte är tillåtna. Och saker som det ska finnas regler för, och vilka åtgärder skolorna ska vidta. Nu finns det ett förslag ute på remiss från departementet med förändringar i syfte att stärka kvaliteten. Och vi har mött positiva signaler på vilket sätt hur vi ska gå vidare med dem, säger Anna Ekström.

”Idrottsförbunden ska ta ett större ansvar”

– En sak som ligger i förslaget är att de olika idrottsförbunden ska ta ett större ansvar för en idrottsmässig kvalitet i de riksidrottsgymnasier som finns. Det är väldigt viktigt att de som driver riksidrottsgymnasier, och i alla gymnasier överhuvudtaget, har koll på att det inte förekommer kränkningar, vikthets eller några som helst missförhållanden, säger Anna Ekström.

Hon kommer också att vara vaksam på om liknande händelser skulle riskera att inträffa i fortsättningen.

– Vi kommer fortsätta att samarbeta nära med RF i den här frågan, och kommer att ha fortsatta ögon på det här. Idrottsförbunden och riksidrottsgymnasierna måste ta detta på stort allvar, säger Anna Ekström.

Här kan du se dokumentären På djupt vatten i SVT Play

SE OCKSÅ: Anna Ekström efter SVT:s granskning: ”Blir väldigt upprörd” (7 juni 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Ekström efter SVT:s granskning: "Blir väldigt upprörd" Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer