Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

De ska spela första spikeball-VM genom tiderna

Publicerad

Vännerna Benjamin Sjöstrand och William Oppenheimer är två av spelarna som kommer att representera Sverige när första officiella VM-turneringen i spikeball avgörs i Belgien i september.

– Det känns väldigt stort och något som jag har drömt om länge , säger William Oppenheimer från Uppsala Roundnet Club till SVT Sport.

Spikeball, eller roundnet som det också kallas, är sporten som är blandning av den klassiska skolgårdsleken ”king” och volleyboll.

– Spikeball är som volleyboll, men i stället för att slå bollen ovanför nät ska man slå den i nätet och sedan hoppas att motståndarna inte hinner rädda bollen innan den går i marken, säger William Oppenhimer till SVT Sport.

SVT Sport

Sporten kommer från början från USA men har de senaste åren blivit populär även i Sverige.

I dag finns det runt 5000 personer som spelar spikeball på fritiden. Den första spikeballföreningen i Sverige grundades i Uppsala 2019 och sedan dess har ytterligare fyra föreningar kommit till som sammanlagt i dag har runt 600 medlemmar.Det är dock fortfarande en bra bit kvar för att sporten ska tas upp i Riksidrottsförbundet.

– Ett av kraven där är att ha en geografiskt spridning på runt 20-25 föreningar. Det är där vi har mest att göra, för när det kommer till antalet medlemmar i de föreningar som redan finns så växer vi väldigt fort, säger Benjamin Sjöstrand ordförande i svenska Roundnetförbundet och svensk VM-spelare.

Mellan den 8-11 september kommer det första officiella världsmästerskapet i Spikeball hållas i Belgien.

Från Sverige har 18 spelare kvalat in där William Oppenheimer och Benjamin Sjöstrand knep två av platserna.

– Det känns väldigt kul att ha kvalat in till VM och ett av målen jag har med är att lära mig mycket från världseliten, säger Oppenheimer.

– Det finns två favorittippade länder där USA är absolut starkast på pappret och sedan är Tyskland tvåa därbakom med de bästa spelarna i Europa. Efter det är det väldigt oklart och en tredjeplats för någon svensk spelare är inte omöjligt, avslutar Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet