Foto: SVT

”Text-tv är sportnördens bästa vän”

Publicerad

Kärleken till text-tv och kanske i synnerhet sportresultaten i 377-blocket är fortsatt stor. Nu hyllas tjänsten med ett eget Twitter-konto.

SVT:s text-tv såg dagens ljus i mars 1979 och trots att åren har gått står sig tjänsten fortfarande stark. 377-sidorna med liveresultat på kvällarna är alltid bland de mest läsa sidorna, men även tabellerna på 330-blocket är populära.

Ett färskt exempel på det är tifot som prydde läktaren när Leksand gjorde comeback i SHL.

– Text-tv är sportnördens bästa vän. Här får man faktan, snabbt, korrekt och utan krusiduller, säger SVT:s reporter och kommentator Ola Bränholm.

Och nu hyllas alltså 377 med ett eget Twitter-konto – @svt377.

Visste du detta om text-tv?

Visa
  • Världens första text-tv-sändning genomfördes av brittiska BBC den 23 september 1974 sedan bolaget tekniker skapat möjligheten att sända text i ”ledigt” eterutrymme. Från början var målet att texta program för hörselskadade. Ambitionen ändrades till en texttjänst med nyheter, sport, ekonomi och tv-tablåer. Tjänsten döptes till Ceefax – en sorts förkortning för ”see the facts” (se fakta). Ceefax lades ner 2012.

  • I Sverige började text-tv sändas den 12 mars 1979, man var då tvåa i världen efter BBC. Det första text-tv-textade programmet var ”Konstverk berättar”. Den första text-tv-datorn döptes till Mormor som kunde laddas med 64 sidor med hjälp av hålremsor.

  • Det karaktäristiska utseendet har i princip hängt med sedan starten. En text-tv-sida rymmer 17 rader text med och det får plats drygt 600 tecken. Färgerna är vit, gul, grön, röd, cyan och magenta på svart bakgrund.

  • Text-tv:s dagliga räckvidd – andelen tittare som säger att de använt text-tv föregående dag – har minskat nästan varje år sedan början på 2000-talet då det var uppe på 31 procent. 2013 var andelen 21 procent.

  • Särskilt nyheterna på sidan 100 och – det verkliga flaggskeppet – sidan 377 med sportresultat, har fortfarande en stor andel användare.

  • I fjol tilldelades text-tv Guldskölden för bästa sporttjänst/app.

Källa: TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer