SVT firade 40-årsjubileet av text-tv-tekniken med tårta – samtidigt skär man ner på redaktionen. Foto: Filip Struwe/SVT

Text-tv fyller 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Fyra decennier av snabba, uppdaterade nyheter som går rakt på sak. I dag fyller text-tv 40 år. Och trots nya moderna internetalternativ har textplattformen valt att behålla sitt ursprungliga, pixliga utseende.

Den 23 september 1974 inledde brittiska BBC sina text-tv-sändningar. Den ursprungliga idén var att underlätta textning för hörselskadade, men man insåg snabbt potentialen i att kunna sända ut hela textsidor till tv-apparaterna. Succén var dock inte omedelbar, vare sig i Storbritannien eller i Sverige fem år senare. Men det dröjde inte länge innan det hela vände, och stora nyhetshändelser som mordet på Olof Palme och det första Gulfkriget ledde till att text-tv fick sitt publika genombrott.

– Det är kortfattade nyheter och man behöver inte klicka sig genom några annonser, säger Pär Thernström, som utvecklat en av flera text-tv-appar.

”Vill ha det klassiska”

Det kanske enklaste sättet att summera text-tv på är fjorton rader text med sammanlagt 518 tecken. Så mycket innehåll ryms på en sida i text-tv. Och trots alla nya moderna alternativ på nätet har text-tv behållit sitt ursprungliga utseende och med det även lyckats behålla sina läsare.

– Det är snabbt och effektivt, säger Pär Thernström som inte tror att det pixliga formatet har någon negativ påverkan.

– Många spel som Minecraft och Flappy Birds är pixliga. Jag tror att det är en retro-trend. Folk vill ha det klassiska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet