Foto: Bildbyrån

Nu går Pelle Nyström i pension: ”Rösten är äkta original”

Uppdaterad
Publicerad

Hans unika röst har i snart 40 år hörts i tv-rutan.
Nu ska mannen som fått konstpauser att bli just en konst gå i pension.
– Jag är stolt över att jag har fått vara den jag är, säger Pelle Nyström.

Som sommarvikarie på Västnytt i början av 1980-talet pendlar en nybakad journaliststudent mellan Borås och redaktionen i Göteborg. Men just den här morgonen skiter sig allt för Per-Olof Nyström.

Han missar det enda morgontåget och eftersom han saknar bil kastar han sig på cykeln och trampar frenetiskt för att hinna i tid.

Han klarar hälften av de sju milen och i Hindås kastar han in handduken.

Väl framme på jobbet skickas Pelle Nyström hem av redaktionssekreteraren.

40 år senare

Där och då hade han inte en aning om att han nästan 40 år senare skulle summera en makalös karriär på SVT med åtta OS och så många världs- och europamästerskap att han knappt minns alla.

– När jag tittar i backspegeln så ser jag att jag har varit med om en fantastisk resa. Jag hade ingen dröm om att mitt yrkesliv skulle se ut så här. Det blev så av en slump och jag ångrar definitivt inte någonting, säger han.

– I början tyckte jag att det var rätt jobbigt. Att jobba på tv är annorlunda, folk tittar på en med kritiska ögon och vissa kan till och med uttrycka det. Det är rätt jobbigt.

Arkiv: Nybilvna OS-silvermedaljören Håkan Dahlby ger kritikerna fingret i en intervju 2012

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
OS-medaljören Dahlby: ”Fuck U”

Fått skit för berättarrösten

Han gjorde sin praktik på SVT Örebro och blev efteråt erbjuden jobb. Han tvekade in i det sista – men tog det.

Det blev startskottet för en lång och framgångsrik karriär. Sedan dess har hans röst ekat genom tv-apparaterna var och varannan vecka. En röst och ett berättarsätt som Pelle har fått mycket skit för.

– Rösten är äkta original. Jag fick gå till någon röstcoach som skulle ändra på det hela men hon fick ingen ordning på det. Jag pratar så här och det är inte så mycket att göra åt.

– Min dialekt är en blandning av norrländska, småländska, västgötska och kanske lite påverkad av att ha bott i Stockholm. Jag vet inte vad jag pratar för dialekt, men jag är stolt. Första gången någon imiterade mig blev jag lite ledsen och trodde att folk gjorde narr. Men när man funderar så känner man sig smickrad. Jag är stolt över att jag får vara den jag är och det är ett bra betyg åt tv-sporten.  

Arkiv: Johan Ejeborg har imiterat många sportprofiler -  Pelle Nyström är en av de som efterfrågats mest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är det likt? Ejeborg imiterar Pelle Nyström

”Alltid rak och ärlig”

Det råder inget tvivel om att Pelle Nyström gjort avtryck både hos medarbetare och även idrottarna som han träffat. Det finns det otaliga bevis på.

Som i vintras när en uppumpad Joel Lundqvist, matchvinnare inför ett fullsatt Scandinavium, direkt efter slutsignal går fram och klappar om 67-åringen trots att C More står och väntar på intervju.

Eller som i höstas när AIK:s då pressade tränare Rikard Norling, som anländer till Falkenberg samtidigt som Pelle, plötsligt byter ut den allvarsamma blicken mot ett stort leende och en kram.

– Jag har fått höra att jag alltid varit rak och ärlig. Och jag har aldrig sagt till någon att dom ska säga saker på ett visst sätt under en intervju. Om jag inte får fram det i mina frågor kan jag inte tvinga någon. Jag har bara försökt vara ärlig, uppriktig och proffsig utan att vara för mjäkig. Den bilden hoppas jag att folk har. Att jag är en rätt vanlig kille som inte till varje pris måste halshugga någon för att klappa mig själv på bröstet.

Arkiv: Pelle Nyström är på plats i Istanbul när herrlandslaget i fotboll möter Turkiet i en landskamp. I ett reportage inför matchen gör han en annorlunda ”ståuppa”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyström smakar på Istanbul inför landskamp

Jag som känner dig vet att du är lika trevlig oavsett om det är en konkurrerande journalist, vaktmästare på arenan eller en storstjärna. Var kommer det där ifrån?

– Jag var egentligen väldigt blyg när jag var yngre och kände mig nästan aldrig bekväm i nya miljöer. Det har jobbet lärt mig. Sen har jag nyfikenheten och jag har aldrig blivit starstrucked eller bara velat träffa stjärnor. Oavsett vem det är så är människan bakom det viktiga. Jag  blir lika glad om det är en vaktmästare som hälsar och tycker att det är roligt att jag kommer som när en atlet gör det. Ibland kan jag ångra kanske att jag inte sparat alla ackrediteringar eller haft en bild med alla man träffat genom åren, för minnets skull.

– Men jag menar, hade det stått mellan OS i Tokyo eller bandy i Frillesås så hade jag nästan hellre åkt till Frillesås. Det är i och för sig lätt att säga när man varit på några mästerskap. 

Arkiv: SVT bevakar Zlatans hemmadebut i Juventus 2004, men nekas intervju efter matchen. Sitationen sänds ut i ett reportage i Sportspegeln samma kväll. En sändning som får Zlatan att bojkotta SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zlatan duckar frågor efter hemmadebuten Foto: SVT

Du gillar ju inte att så i centrum men får göra det nu. Hur är det?

– Jag vill inte vara den som jobbar på tv-sporten och tror att jag är mer än någon annan. Jag är Pelle. Oberoende om jag jobbar på tv eller i en bilfabrik. 

Vad kommer du att sakna mest? 

– Man kommer varandra nära när man jobbar ute i distrikten. Jag har haft tur att få jobba med bra folk och det har varit ett privilegium. Jag kommer sakna alla människor. Jag har fått goda vänner och haft kul på alla jobb och äventyr. 

Även om Pelle Nyström går i pension har han inte gjort sitt sista jobb på SVT. Pelle ska vara timanställd framöver. 

Vad ska du göra med tiden du inte jobbar?

– Jag hoppas att jag blir friskare och starkare i kroppen. I veckan kom jag upp på motorcykeln och körde en vända. Kanske sitta på altanen och ta en pilsner och att du eller någon annan kommer och hälsar på. 

Just det. Per-Olof Nyström har sedan den där sommarmorgonen i början av 1980-talet aldrig försovit sig. 

Trots att han aldrig någonsin ställt ett alarm.

Nu finns serien Pelles pärlor på SVT Play. Här kan du se 15 utvalda reportage ur tv-makarens långa karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer