Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bordtennislegendaren Jörgen Persson spelade OS 2008. Foto: Bildbyrån/TT

Jörgen Persson om OS i SVT: ”Märkte genomslaget när jag kom hem”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom nyheten att SVT köper OS 2026-2032.

Flera idrottsstjärnor på gårdagskvällens Idrottsgala välkomnade nyheten som innebär att OS återigen sänds i public service.

– När jag kom hem märkte jag vilket genomslag det haft med SVT, säger bordtennislegendaren Jörgen Persson om upplevelsen efter OS i Peking 2008.

Lisa Nordén, som tog OS-silver i triathlon i London 2012, ser flera fördelar med att OS kommer att sändas i SVT.

– Det är jätteroligt. Man sitter där och försöker följa ett vinter-OS och skaffar ett nytt abonnemang och bläddrar mellan appar och sändningar. Jag är själv uppvuxen med SVT och när det sändes från London kablades det bara ut. Det är så man ska uppleva ett OS, tycker jag, sägon hon.

SVT Sport

– Det betyder jätte, jättemycket. Tillgängligheten till idrotten och att den finns tillgänglig för alla utan en massa jättekrångliga val. Det är så det ska vara. För vår lilla idrott triathlon är OS kärnan i vår verksamhet och vi har några jätteintressanta namn för nästa OS, fortsätter Nordén.

Fick genombrott när SVT visade beachvolleyboll

– Det är ju jätte, jättekul. Vi såg när vi spelade EM i München så var det första gången som beachvolleyboll sändes på svensk tv och vi hoppas verkligen att det blir fler gånger. Det var många som kom fram till oss och tyckte att det var kul att få se oss på tv, säger David Åhman.

Jörgen Persson gjorde sju OS som aktiv.

– Det betyder oerhört mycket, inte minst för pingisen och det hör man ute i stugorna. Man får ett lyft med det och sedan är det extra roligt att vi har stora mästerskap på hemmaplan. Jag kommer ihåg när jag fajtades vid OS i Peking 2008. Då märkte man inte så mycket eftersom jag var i min bubbla men sen när jag kom hem märkte jag vilket genomslag det haft med SVT så det ska bli riktigt kul för pingisen.

Alhaji Jeng satt klistrad fram för tv:n 1996

Förre stavhopparen Alhaji Jeng, numera expert på SVT, menar att det skapar ett större intresse för OS.

– För min del var OS 1996 ett ögonblick när jag skatt klistrad framför tv:n. Framför allt betyder det mycket för den yngre befolkningen möjligheten oavsett socioekonomisk bakgrund skapas den blodade tanden. OS är det absolut största mästerskapet och friidrotten den största grenen där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet