Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s tf ordförande: ”Goda nyheter för våra aktiva”

OS tillbaka i public service – SOK: ”Glädjande nyheter”

Publicerad

Under gårdagen kom beskedet att SVT har köpt tillbaka OS från 2026 och ytterligare tre spel därefter. Det välkomnades av en festklädd publik på Idrottsgalan i Avicii Arena i Stockholm.

– Det är givetvis glädjande nyheter för Sveriges olympiska kommitté, för våra aktiva som ska tävla i framtiden. Men framför allt för svenska folket som gillar idrott, säger Anders Larsson, tf ordförande i SOK.

I går kom nyheten att SVT har köpt rättigheterna från OS 2026-2032.

– Det är jättebra att ni sänder. Det är något som alla bör kunna följa så jag är jätteglad för det. Hoppas att ni fortsätter att sända Paralympics ändå, säger David Lega skämtsamt.

– Jag tror att det betyder jättemycket, att man får se det när man växer upp och att det inte enbart är betaltjänster utan att alla barn och unga kan följa idrotten. Det är där man får förebilder och inspireras, säger den förra parastjärnan Lega som även är KD-politiker.

”Roligt att fler slåss om godbitarna”

Svenska Fotbollförbundets avgående ordförande Karl-Erik Nilsson, 65, som nu kandiderar till posten som ordförande i Riksidrottsförbundet, RF, senare i vår:

– Det visar att Sveriges Television och TV-sporten är på hugget. Det gillar hela svenska folket. Det är ett annat medielandskap än när jag växte då det fanns en kanal och folk tittar på tv på ett annat sätt. Det är roligt att det är fler som slåss om godbitarna, säger Karl-Erik Nilsson.

– Det är roliga nyheter och kul att det kommer att bli tillgängligt för alla. Framför allt är det även bra för rekryteringen, säger Bengt Baron, OS-guldmedaljör i siming 1980.

”Viktigt för barn och ungdomar”

Ministern med idrottsansvar Jakob Forssmed (KD) var på plats.

– Jag har inga synpunkter på vilka som sänder men det är oerhört glädjande om så många som möjligt får möjlighet att följa idrottsevenemang och får se idrottsstjärnor prestera på absolut högsta nivå. Det är viktigt för barn och ungdomar att få se sina idoler på tv inte minst. Få förebilder och få upp ögonen för nya idrotter som man vill pröva på. Där spelar ju OS en stor roll, säger Forssmed.

Anders Larsson sitter både på hockeyförbundets och SOK:s stol.

– Det är givetvis glädjande nyheter för Sveriges olympiska kommitté, för våra aktiva som ska tävla i framtiden. Men framför allt för svenska folket som gillar idrott så mycket att man kan följa de olympiska spelen flera år framöver i SVT. SVT når ut väldigt brett till det svenska folket, därför känns det så väldigt bra. Det är goda nyheter för alla, säger hockeyförbundets ordförande Larsson som även är vice ordförande i SOK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.