SVT Sports nya sportchef Max Bursell ser fram emot OS i Milano/Cortina 2026. Foto: Bildbyrån

Vad har hänt på SVT Sport om tre år?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det var en fråga jag fick under rekryteringsprocessen för den här tjänsten. Det är alltid spännande att tänka framåt. Tankarna svävar iväg. Har vi AI-kommentatorer med Siri-röster? Avatarer som programledare? ”Välj ditt eget slutresultat i matchen”?

Kanske inte redan om tre år ändå, även om utvecklingen går rasande snabbt. 

Max Bursell

Sportchef SVT

Det vi vet med säkerhet är att om tre år är det år 2026, och det blir ett riktigt supersportår i SVT. Vinter-OS i Milano/Cortina – senaste gången vi sände OS var 2012, i ett helt annat medielandskap. Och fotbolls-VM för herrar i Nordamerika – samma år! Wow!

Publiken har alltid rätt att förvänta sig bästa möjliga leverans av SVT Sport, men om det är någon gång vi ska toppa formen lite extra på alla positioner och plattformar så är det 2026.

Vi tycker vi är bra på mycket redan nu men kommer behöva jobba stenhårt med att utveckla leveransen i SVT Play, med hur vi engagerar publiken, med vårt berättande, med vårt sätt att nyhetsrapportera, med vårt sätt att använda sociala medier, med…ja, mycket. Och det ska bli så kul och spännande att fortsätta det arbetet!

SVT Sport vilar på en stadig grund, mycket av vår inriktning är beständigt över tid. Vi ska fortsätta att dels ha en stor bredd i vårt utbud av livesport, och samtidigt samla publiken och skapa gemenskap kring de absolut största sportevenemangen. Vi ska fortsätta ha en jämställd sportbevakning och en vass nyhetsjournalistik med fler perspektiv. 

Men HUR vi gör det – det ska vi aldrig sluta utveckla, aldrig sluta skruva på. 

Vi vet att vi på SVT Sport idag har en stor publik med ett stort engagemang i det vi producerar, men det är inget vi någonsin kan ta för givet. Vi behöver fortsätta att vara lyhörda på vad publiken efterfrågar för att kunna vara till för alla sportintresserade människor i Sverige.

Jag är glad och stolt att ha fått uppdraget att leda SVT:s sportredaktion. Att driva en redaktion är ett lagarbete – och frågar ni mig finns inget bättre lag än Team SVT Sport. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sportbloggen

Mer i ämnet