Svensk taekwondo skakas av en stor skandal. Miljonbelopp har försvunnit och den egna styrelsen ska ha organiserat pengatvätt. Foto: Bildbyrån

Taekwondoförbundet i jätteskandal

Publicerad

Svenska taekwondoförbundet skakas av en stor skandal. Miljonbelopp har försvunnit och medlemmar i den egna styrelsen ska ha ”tvättat pengar”. ”Jag känner tomhet, trodde inte det var sant. Det är sådant man läser om i andra länder, inte i Sverige”, säger ordföranden Jacob Asp till SVT sport.

Under fredagen gick Svenska Taekwondoförbundet ut med uppgifter om att ekonomiska oegentligheter och sabotage ägt rum inom förbundet. Det handlar dels om kreditkortsbedrägeri.

”Fyra av de tidigare styrelseledamöterna har haft kreditkort med en kredit om 100.000 kr. Kreditkorten har använts för privata köp och fram till årsmötet finns det över 580.000 kr i oredovisade intäkter. Utöver detta finns det stora summor som har redovisats, men som avser privata köp. Nuvarande styrelsen har självklart spärrat samtliga kort,” skriver förbundet på sin hemsida.

Pengatvätt

Dessutom uppger man att det tvättats pengar i förbundets regi.

”Förbundet har tagit pengar från idrottslyftet (som är tänkt att gå till medlemmarna) och sedan bett föreningar att anordna fuskutbildningar. Dessa föreningar har sedan fått stora summor och återredovisat att de felaktigt haft en utbildning. Förbundet har sedan fakturerat föreningarna och på så vis fått in pengarna i den ”dagliga verksamheten”. Som tack för hjälpen har de enskilda föreningarna också fått fakturera för påhittade ”omkostnader”, skriver man på hemsidan och uppger att sju föreningar är inblandade i denna penningtvätt och alla är identifierade.

”Ska inte kunna ske”

Tre av den tidigare styrelsens ledamöter har dessutom den senaste veckan försökt radera samtliga dokument som fanns vid STF (Svenska Taekwondoförbundet), enligt hemsidan. Utredning pågår och det är ännu inte klart hur omfattande härvan är. Men frågan är hur det kunde ske.

– Det är flera samverkande faktorer. Bland annat dålig kontroll och en styrelse som inte jobbat öppet och inte fört protokoll på allt, säger Jacob Asp.

Men enligt förre ordföranden Johan Nilsson är anklagelserna om oegentligheter helt tagna ur luften.

– Det är en politisk smutskastning, säger han till SVT Sport.

– Vi i gamla styrelsen ska samla ihop oss och se hur vi går vidare, fortsätter han.

Enlig Asp kommer händelserna få konsekvenser.

– Vi kommer inte kunna satsa på ungdomsverksamheten som vi tänkt. Vi tvingas strama åt men vi kommer lösa den här situationen, säger Asp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer