Cori Gauff har stått för ett stort genombrott i Wimbledon. Foto: TT.

15-åriga stjärnskottet i Wimbledon: ”Jag vill bli den största”

Uppdaterad
Publicerad

I går presenterade sig 15-åriga Cori Gauff för en bred idrottspublik när hon slog ut legendaren Venus Williams i den första omgången i Wimbledon. Gauff har varit ett aktat namn i tenniskretsar i flera år och hon har höga framtida mål:

– Jag vill bli den största, säger Gauff.

Det anmärkningsvärda tidsperspektivet framgår av att 39-åriga Venus Williams vann fyra av sina Grand Slam-turneringar innan Cori ”Coco” Gauff föddes 13 mars 2004. Den Atalanta-födda amerikanskan hade systrarna Williams som sina idoler när hon började spela tennis som sjuåring.

– Jag fick min drömlottning och lever min dröm nu. Jag är superchockad och superlycklig, säger Gauff enligt BBC efter skrällvinsten.

Uppladdningen var inte den bästa. Efter att Gauff vunnit kvalfinalen mot 129-rankade Greet Minnen med förkrossande 6-1,6-1 stannade hon uppe och gjorde ett skolprov klockan 23.00 på kvällen.

Yngsta i Wimbledons historia

Gauff blev den yngsta spelaren att kvala in till Wimbledon under ”Open-eran” som räknas sedan 1968.

Karriären har rullat på fort. Familjen flyttade tidigt till Florida för bättre träningsmöjligheter, som många andra talanger. Redan som tioåring blev hon inbjuden att träna med Serena Williams tränare, Patrick Mouratoglou, på hans akademi i Frankrike, ett samarbete som fortsatt.

Hon gick till final i US Opens flickklass som 13-åring 2017 också det ett rekord. Hon vann Franska öppnas flickklass förra året bara två månader efter sin 14-årsdag.

Tuff match i andra omgången

– Folk har pratat om ”Coco” i flera år, säger den tvåfaldiga US Open-vinnaren Tracy Austin.

Legendaren John McEnroe är säker på Gauffs framtidsutsikter.

– Blir hon inte världsetta vid 20 kommer jag att bli chockad, säger amerikanen.

Tre stora företag skrev redan förra året fleråriga tunga sponsorsavtal med Gauff.

I nästa omgång på onsdag möter Gauff den rutinerade slovakiskan Magdalena Rybarikova som överraskande slog ut den elfterankade vitryskan Aryna Sabalenka i den första omgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.