19-åriga Fernandez är klar för semi i US Open. Foto: Bildbyrån.

19-åriga Fernandez klar för semi i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensiskan Leylah Fernandez fortsätter att övertyga.

19-åringen är klar för semifinal i US Open.

Natten mot onsdag besegrade Fernandez världsfemman Elina Svitolina, Ukraina, i kvartsfinalen med 6–3, 3–6, 7–6. Sedan tidigare hon slagit ut såväl världstrean Naomi Osaka som trefaldiga grand slam-vinnaren Angelique Kerber ur damernas singelturnering i US Open.

– Ärligt talat så har jag inte någon aning om vad jag känner just nu, sade Fernandez direkt efter kvartsfinalvinsten.

I semin möter Fernandez världstvåan Aryna Sabalenka, Belarus, som praktiskt taget körde över tjeckiskan Barbora Krejcikova i kvarten, 6–1, 6–4.

Det blir semifinalpremiär i US Open för dem båda.

Visat toppform

Fernandez, som fyllde 19 tidigare i veckan, är en av flera tonåringar som har visat på toppform i årets USA Open.

18-årige spanjoren Carlos Alcaraz hade också tagit sig till kvartsfinal i herrarnas singelturnering där han mötte kanadensaren Felix Auger-Aliassime. Men han avbröt matchen i andra set på grund av en benskada, Auger-Aliassime ledde då med 6–3, 3–1.

21-årige Auger-Aliassime möter ryssen Daniil Medvedev i sin första semifinal i grand slam-sammanhang.

Ytterligare en 18-åring som har chans på semifinal är brittiskan Emma Raducanu, som möter schweiziskan Belinda Bencic i sin kvartsfinal.

– Jag tror att vi alla är supersugna på att göra skillnad i tennisvärlden, säger Leylah Fernandez om tonåringarnas framgångar.

– Jag har känt några av dem från juniortourerna. Vi har alltid pratat och skojat om att vi ska stå på de stora scenerna tillsammans.

MER TENNIS: Här kastar Ymer racket – och bråkar med domaren (1 sep 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.