Bianca Andreescu hyllas av hela Kanada efter sin historiska vinst i US Open. Foto: TT.

Andreescu hyllas av hela Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Toronto Raptors skrev i somras historia att som första ickeamerikanska lag att vinna NBA-titeln. Bianca Andreescu fortsatte i samma fotspår genom att bli första singelspelare från Kanada att vinna en Grand Slam i tennis.

19-åriga Andreescu kunde inte förstå att hon vunnit mot Serena Williams i New York inför nästan 24 000 fans som gav ett orkanartat stöd till amerikanskan efter att hon räddat en matchboll vid 3-6,1-5. Många i publiken stod upp efter varje poäng som Williams tog på sin väg fram till 5-5 och vad många trodde skulle bli en vändning av matchen. Williams var på väg att tangera rekordet på 24 Grand Slam-titlar som Margaret Court har.

Williams fick dock med sig ett annat rekord. Hon är med 37 år den äldsta damspelaren att ställa upp en Grand Slam-final. Andreescu är den första damspelaren i US Open sedan 1968 (Open-eran) att vinna turneringen i sin debut i huvudklassen. De senaste två åren har hon blivit utslagen i kvalet.

Premiärministern gratulerade

Hashtaggen #Shethenorth har trendat på sociala medier i Kanada. ”Gratulerar Bianca Andreescu. Du har skrivit historia och hela landet är stolt”, skriver premiärministern Justin Trudeau på Twitter.

#Shethenorth anspelar på Toronto Raptors hashtagg som gick under namnet #Wethenorth på sin väg fram till NBA-titeln. Laget var inte sent att hylla den färska mästaren i Flushing Meadows i New York.

”Gratulerar! Hon är mästaren” twittrar Raptors. Även NHL-lagen Vancouver Canucks, Ottawa Senators och Toronto Maple Leafs har framfört sina gratulationer.

Andreescu var överväldigad av stödet, från klickarna av fans inne på Arthur Ashe-stadion under matchen och sedan av hela publiken efteråt.

– Jag har sagt det många gånger och kommer att säga det igen: Ett av mina mål har varit att inspirera det kanadensiska folket, speciellt de som håller på med idrott, säger Andreescu som har en stor mängd fans i Rumänien eftersom hennes föräldrar invandrat från det landet. Andreescu pratar även en del rumänska.

– Det är så många kanadenska idrottare som berett den här vägen för mig när jag var yngre, säger tonåringen, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.