Efter en tuff final kunde Bianca Andreescu njuta av första WTA-titeln i Indian Wells. Foto: TT.

Nya stjärnskottet fruktar skador mer än konkurrenter

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Bianca Andreescu vann storturneringen i Indian Wells i söndags kväll efter att ha besegrat den regerande Wimbledonmästaren Angelique Kerber, en av många toppspelare som kanadensiskan besegrat den senaste tiden.

– Jag är definitivt inte ”starstrucked” längre, säger 18-åringen.

Nu befinner sig Andreescu i Miami för nästa storturnering med Grand Slam-startfält. Efter vinsten i Kalifornien, hennes första på WTA-touren, befinner sig Andreescu i ett helt nytt läge och har hamnat i fokus.

– Jag hade aldrig varit en sådan sitution förut och jag tror att det gjorde att det blev så mycket mer känslosamt och att jag kände en större trötthet än jag tidigare upplevt, säger Andreescu om kraftinsatsen i Indian Wells till Reuters i Miami inför turneringsstarten där.

Det blev en jobbig final. Andreescu fick en medicinsk timeout för att få sin hårt lindade högeraxel tillsedd, fötterna brände och hon hade kramp i låren.

Slog fem seedade spelare i Indian Wells

Tidigare under säsongen slog Andreescu Caroline Wozniacki och Venus Williams. I Indian Wells besegrade hon fem seedade spelare, så formkurvan är rakt stigande.

– Jag är definitivt inte ”starstrucked” längre, säger 18-åringen.

Trots att hon ännu är tonåring har Andreescu en lång skadelista. Under 2016 missade hon ett halvår beroende på en stressfraktur i foten och förra året missade hon tävlingar på grund av ryggproblem.

Det är just skadebiten som är Andreescus stora utmaning nu. Hon måste stärka kroppen för att orka med det tuffa schemat på WTA-touren.

– Tennis Canada (en organisation som Andreescu tillhört sedan hon var tio år) har fantastiska läkare och jag har gjort en del tester för att ta reda på vad som är problemet, säger Andreescu.

Men först ska hon spela i Miami efter att ha lyft från 60:e till 24:e plats på rankingen efter vinsten i Indian Wells. Andreescu finns inte med bland de 32 seedade spelarna, rankinglyftet kom för sent, som får vila en omgång extra.

Talar rumänska efter barndomen i landet

Andreescu får inleda i den första omgången och möter rumänskan Irina-Camelia Begu. Andreescu föddes i Kanada men flyttade vid tidiga år till Rumänen med sin rumänskfödda föräldrar och började spela tennis. Familjen flyttade senare tillbaka till Kanada och Andreescu talar en del rumänska och tackar ofta sina rumänska fans.

– Efter Miami kommer jag definitivt att ta minst två, tre veckor ledigt för att ta reda på hur jag bättre kan ta hand om min kropp, min kost och den mentala biten, säger Andreescu.

Tuff lottning för Peterson och Larsson

Johanna Larsson och Rebecca Peterson deltar också i Miami och har fått minst sagt besvärliga lottningar. Båda får en kvalspelare i första omgången men vid vinst där väntar sedan världstvåan Simona Halep för Larsson och legendaren Serena Williams, som bröt på grund av sjukdomsproblem i Indian Wells, för Rebecca Peterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.