Andy Murray kan ha spelat sin sista match. Foto: TT

Murray i smärtor – utslagen i Australian Open – nu kan karriären vara över

Publicerad

En haltande, frustande och kämpande Andy Murray är utslagen ur Australian Open. Murray förlorade mot Roberto Bautista Agut med 4-6, 4-6, 7-6 (7-5) 7-6 (7-4), 2-6. Därmed kan karriären vara över för den förre världsettan.

– Det var fantastiskt. Tack alla för ert stöd. Om det var min sista match var det ett häftigt sätt att sluta på, säger Murray medan rösten stockar sig och river ner applåder från läktaren.

Han ville inte stänga dörren helt.

– Jag ska ge allt för att komma tillbaka och kanske ses vi igen men för det krävs ännu en stor operation och då vet man aldrig hur det kommer att gå, säger Murray.

När 23-rankade Agut bröt fram till 2-1 i skiljeset hängde den oseedade Murray mot repen och som en knockad boxare orkade han aldrig resa sig från det. Murray räddade en matchboll vid 1-5 men efter över fyra timmars kamp var det över.

Publiken stod upp för att hylla Murray som satt länge på sin stol innan han gick runt och tackade för stödet.

– Det var en otrolig kväll och Andy förtjänar allt stöd från alla som kom för att se honom. Det var en tuff motståndare och han gav allt i den här matchen och jag får tacka för allt han gett tennisen, säger Agut efter matchen som tog slut efter 23.00 lokal tid i Melbourne.

Ett avgörande set

Murray såg stel ut i rörelsemönstret och var märkbart hämmad av sin skadade höft, men framför sin mamma Judy, den nervöse brodern Jamie och merparten av publiken på sin sida visade han stundtals prov på spelet som gjorde honom till världsetta.

Efter att ha förlorat de två första seten med 4-6 gav Murray allt i det tredje setet som han tog hem i tiebreak med 7-5 efter att dessförinnan haft en setboll vid 5-4 i setet. Publiken och han själv jublade som om han vunnit hela turneringen.

Han haltade sedan ut till det fjärde set och när publiken väntade på att Agut skulle sätta in nådastöten tog skotten hem setet i tiebreak. Han vann det med 7-4 efter att ha gått fram till 6-1. Publiken trodde knappt sina ögon och njöt av att få ett set till efter 3,5 timmar.  

Murrays hämmade rörelsemönster var framför allt tydligt i vissa forehandslag när han skulle hämta kraft från benen och inte fick tillräcklig styrka utan ofta slog i nät. Men när allt var på väg att rinna ifrån skotten i tredje set plockade han fram vilja och beslutsamhet som påminde om den förra världsettans glansdagar. Han stred för sitt tennisliv där ute på banan. Efter en heroisk insats kunde i alla fall Murray konstatera att han gett sitt yttersta och tvingat fram ett avgörande set. 

Kan lägga av

Andy Murray, 31, med tre Grand Slam-vinster, drog sig ur fjolårets Australian Open för att operera sin höft. I juni gjorde skotten comeback, men sedan dess har det bara blivit 14 matcher för Murray inför årets Australian Open och i år åkte han ut i den andra omgången i Brisbanes ATP-turnering.

På presskonferensen inför årets första Grand Slam tvingades en tårfylld Murray lämna podiet, för att senare komma tillbaka.

– Jag har haft det kämpigt under en lång tid nu. Jag har gjort allt jag kunnat för att få min höft att kännas bättre men det har inte hjälpt mycket. Jag tror att det finns en risk att Australian Open är min sista turnering, sade han då.

Murrays förhoppning är att avsluta karriären i Wimbledon senare i år, men skottens läkare tror att det blir tufft för honom att avsluta på hemmaplan.

– Det är inte omöjligt, men det kommer att bli väldigt svårt, säger John O'Donnell till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer