Johanna Larsson är en seger från att nå huvudturneringen i Australian Open. Foto: TT.

Johanna Larsson en seger från huvudturneringen

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande gräsbränderna som plågar Australien gör att årets första Grand Slam-turnering inför en brandröksskala mellan 1 och 5 för att mäta luftkvaliteten. Johanna Larsson vann sin andra match i kvalet och är en seger från att nå huvudturneringen.
– Luften i Melbourne är bra åter igen, vilket är skönt för oss spelare såklart, säger Larsson.

– Jag tycker jag spela ett bra första set, sen gick kanske nivån på spelat ner lite inför andra men förhållandena med blåsten gjorde de svårspelat också, skriver Larsson i ett sms till SVT Sport

Svenskan besegrade 140:e-rankade Mandy Minella från Luxembourg med 6–2,6–3. i kvalets tredje och sista omgång möter Larsson ryskan Varvara Gratjeva, en ny upplevelse för Larsson.

– Jag känner inte till min motståndare så mycket heller, så det blir en intressant match.

I dag var det bra förhållanden på Melbourne Park och spelarna kunde ägna sig åt det sportsliga. Om förhållandena förvärras har domarna fått instruktioner hur de ska agera.

– Domaren har fullständig suveränitet att bryta en match, säger en representant för Australian Open till AP. Larsson hade inga problem med luften i dag.

– Luften i Melbourne är bra åter igen. Så inga konstigheter där längre vilket är skönt för oss spelare såklart, skriver Larsson.

Luftkvaliteten mäts i en femgradig skala

Policyn bygger på mätning av luftkvaliteten där 1 är utmärkta förutsättningar och 5 den sämsta där matcher kan brytas. Under kvalet tidigare i veckan hade spelare problem och hade svårt att andas på banan och det ifrågasattes om det överhuvudtaget skulle ha spelats. Johanna Larssons inledande match fick exempelvis flyttas en dag. Luftkvaliteten beskrevs som den sämsta uppmätta på planeten.

Med tre dagar kvar till huvudturneringen är policyn på plats. Ett 30 tal bränder är ännu utom kontroll i framför allt sydöstra Australien. Den närmaste är runt 15 mil från Melbourne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer