Foto: Bildbyrån

Björn Hellberg: ”Inte mer spännande än Borg mot McEnroe”

Uppdaterad
Publicerad

Wimbledonfinalen mellan Novak Djokovic och Roger Federer hade det mesta. Rysaren mellan två av tidernas bästa blev den längsta finalen någonsin. Men det var inte den bästa någonsin. Inte ens den mest spännande, om du frågar tennisoraklet Björn Hellberg.

– Det var en egendomlig match, säger Björn Hellberg till SVT Sport.

Hellberg om någon borde veta. Han var varit på plats i Wimbledon samtliga speldagar sedan 1967. Av de 53 raka finaler han har bevittnat håller han ändå den senaste väldigt högt.

– Det var en omtumlande upplevelse. Vad det gäller spelmässig kvalitet så håller jag finalen mellan Federer och Nadal 2008 som den högsta. Den här finalen sätter jag i paritet med finalen mellan Björn Borg och John McEnroe 1980, vad det gäller dramatik och raffinemang, säger Björn Hellberg.

Spelmässigt hade matchen sina svackor, menar Hellberg, även om han rankar den som den näst bästa han bevittnat.

– Det var en egendomlig match. Djokovic ledde med 2-1 i set utan att ha en enda breakboll. Federer hade två matchbollar i egen serve men förlorade ändå. Det var ett svagt andra set men från andra halvan av matchen hölls kvalitén på topp.

”Med en gnutta tur hade han vunnit i tre raka”

Även spänningsmässigt rankar han söndagens final som tvåa, efter rysare mellan Borg och McEnroe 1980. Hellberg uppskattar att närmare 85 procent av åskådarna höll på Roger Federer. Han tror dock inte att schweizaren hade kunnat göra något annorlunda.

– Han spelade på topp och gjorde en perfekt match. Med en gnutta tur hade han kunnat vinna i tre raka. Det är fantastiskt att han höll så länge, både mentalt och fysiskt.

Kanske inte segerrikast länge till – men bäst genom tiderna

Roger Federer är fortfarande med sina 20 grand slam-titlar den meste mästaren i de största sammanhangen. Bakom honom finns Rafael Nadal på 18 och Novak Djokovic med numera 16 titlar. Federer som snart fyller 38 kan antagligen bli omsprungen, inte minst av världsettan Djokovic.

– Federer har ett eller högst två år till i sig innan han retirerar tror jag. Det är inte säkert att han är den som har flest titlar om två, tre år. Djokovic orkar ju hur mycket som helst. Det är svårt att vara profet, men möjligheten finns.

Men du anser att Roger Federer är den bäste tennisspelaren genom tiderna?

– Ja, jag håller dom tre kejsarna som tre av dom fem bästa. Federer är nummer ett. Den fenomenale australienaren Rod Laver och den något underskattade Pete Sampras är de andra två som tar sig in. Precis där bakom är Björn Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.