Djokovic tog femte titeln – vann jätterysaren mot Federer

Publicerad

Det var en magisk final med två spelare som vägrade att ge segern till den andre. Efter 24 spelade game gick matchen till ett historiskt tiebreak i avgörande set. Där stod serben Djokovic som segrare efter att Federer fick felträff på sistabollen. Titeln var Djokovic femte Wimbledontitel och segersiffrorna skrevs till 7-6 (7-5), 1-6, 7-6 (7-4), 4-6, 13-12 (7-3).

37-årige Roger Federer hade chansen att tangera Martina Navratilova titelrekord i Wimbledon med 9. Men Novak Djokovic hade andra planer för matchen. Trots matchbollar för Roger Federer så kunde Djokovic, efter runt fem timmars spel, bärga sin femte titel på Wimbledongräset i karriären.

Djokovic vann första set efter tiebreak

Det var en rivstart under första set på Center Courten i Wimbledon. Djokovic hade oftast övertag i de långa slagduellerna medan Federer visade på stor kyla och kunde vinna många poäng med fina stoppbollar. Båda spelarna höll sina servegame och första set gick till tiebreak. Det blev ett svängigt tiebreak där Federer hämtade upp ett 1-3-underläge men sen blev serben för stark och vann med 7-5.

Schweizaren kom ut i andra set med revanschlusta och bröt Djokovic serve två gånger om, och ryckte åt sig en 4-0-ledning. 37-åringen kunde också hålla undan och vinna med 6-1.

Federer kunde inte avgöra

I tredjeset höll de båda spelarna sina servar setet igenom och det hela avgjordes i ett tiebreak. Precis som i första så var Djokovic den starkare av de två i de avgörande lägena och vann tiebreaket med 7-4.

Roger Federer började hitta mer och mer rätt i de långa slagduellerna. Dagens hittills längsta duell – 35 slag över nät – vanns av Schweizaren. Roger Federer bröt två av Djokovic servegame i rad och hade 5-2 i fjärde. Schweizaren vann till slut fjärde med 6-4.

Femtesetet var ett galet drama som gick till tiebreak, matchens tredje, efter 24 spelade game där båda spelarna bröt den andres servegame. Roger Federer hade chansen att avgöra men då visade serben på en enorm karaktär och kyla och räddade två matchbollar. De två tennisgiganterna gick inte att skilja och för första gången skulle en match i Wimbledon avgöras i ett tiebreak efter 12-12. Men där var Novak Djokovic – efter 4 timmar och 58 minuters spel, den längsta finalen någonsin – den starkare av de två kombatanterna och vann med 7-3.

Tangerar Björn Borg

I och med Djokovic titel, hans femte i karriären i Wimbledon, går han upp på samma antal som Björn Borg i turneringen.

– När jag var liten och drömde om att bli tennisspelare var det här i Wimbledon jag ville prestera och vinna. Denna vinst är extra speciell för mig när jag kan dela den med min son och familj som är här och tittar, sa den nyblivne mästaren i intervju på Centre Courten.

Dagens förlorare, Roger Federer som är så älskad i Wimbledon, fick frågan om hur han kände efter den historiska drabbningen han varit med om.

– Jag ska försöka glömma denna, sa schweizaren och log men forsatte.

– Det var en lång match, den hade allt. Jag hade mina chanser och Novak också. Jag tyckte vi spelade fantastisk tennis. På ett sätt är jag nöjd med mitt spel men Novak var fantastisk. Grattis kompis, det där var galet, bra gjort, avslutade Federer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer