Foto: Bildbyrån

Federer inför Wimbledonfinalen: ”Stjärnorna står rätt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Han är redan historisk på många sätt. Vinner Roger Federer söndagens final i Wimbledon mot världsettan Novak Djokovic så blir 37-åringen den äldste vinnaren sedan amatöreran.

– Åldern börjar ta ut sin rätt, men det är inte över än, säger Roger Federer inför finalen.

Turneringen hade inte ens börjat innan Roger Federer vunnit sin första strid. Schweizaren seedades högre än Rafael Nadal som rasade mot Wimbledons unika rankningssystem som placerade honom på samma sida som Federer i vägen till finalen. Det var från början därmed upplagt för en duell mellan de två som länge var ensamma på toppen.

Novak Djokovic kunde utan några på förhand speciellt svåröverkomliga hinder ta sig till final, något han också gjorde. Semifinalen mellan Federer och Nadal blev precis den tennisuppvisning som den borde vara. Då hade det gått elva år sedan de senast möttes på gräset i London.

”Vi vet alla hur bra han är”

Federer och Djokovic möttes här i två raka finaler mellan 2014 och 2015. Serben blev korad mästare båda gångerna.

– Vi vet alla hur bra han är, men speciellt här. Underlaget kompletterar hans spel. Han gillar att spela snabbt och stjäla tid från sin motståndare. Jag har spelat ett par episka finaler här mot Roger så jag vet vad jag kan förvänta mig, säger Djokovic.

Sist de möttes i Wimbledon var 2015. Då stod Djokovic som segrare för andra året i rad. Foto: TT

”Stjärnorna står rätt”

2015 var också senast Federer slog Djokovic. Världens stora spelbolag har också världsettan Djokovic som ganska klar favorit. Men schweizaren som fyller 38 inom en månad kliver ut på centercourten med tro på sig själv inför duellen med den regerande mästaren.

– Det har varit ett väldigt stabilt år för mig. Stjärnorna står rätt nu. Jag kommer att vara väldigt självsäker i matchen, sa Roger Federer efter semifinalen.

15.00 svensk tid börjar finalen i årets Wimbledon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.