Rafael Ymer och Rafael Nadal.

Bröderna Ymer namngav yngre brodern efter Rafael Nadal

Uppdaterad
Publicerad

Elias och Mikael Ymer är två kända tennisspelare i Sverige.

De har också haft ett inflytande på deras yngre bror – särskilt när det gäller namngivningen.

– Mina bröder ville att jag skulle heta något efter en känd tennisspelare. Nadal hade vunnit Franska Öppna det året, så det blev Rafael, säger han till SVT Sport.

Bröderna Elias och Mikael Ymer har vi fått följa på tennisbanorna i flera år. De var tongivande när Sverige tog sig till Davis cup-slutspelet. 24-årige Elias är rankad 201 i världen, medan Mikael är 64:a.

2005 fick bröderna en yngre broder. Han är 15 år gammal och har i dagsläget vunnit SM-guld i singel och tre SM-guld i dubbel.

Men det mest utmärkande, än så länge, med den yngre brodern är inte hans prestationer – utan hans namn.

Rafael Ymer fick namnet efter en världskänd tennisspelare.

”Inte något jag tänker på”

– Det är efter Rafael Nadal. Mina bröder ville att jag skulle heta något efter en känd tennisspelare. Nadal hade vunnit Franska Öppna det året, så det blev Rafael, säger han till SVT Sport i sin första tv-intervju någonsin.

Hur känns det att bära ett sånt namn?

– Det är inte något jag tänker på.

Det är ingen press?

– Nej, nej. Ingen alls.

”Rör mig väldigt bra”

Rafael Ymer är 14 år och bor i Stockholm. I december fyller han 15 år. Om några år hoppas han kunna vara med och konkurrera mot sina bröder.

– Det tar några år, tror jag. Ge mig fem-sex år.

Så här beskriver han sig på tennisbanan:

– Jag rör mig väldigt bra, ganska stadig och bra backhand.

SVT Sport träffade Rafael Ymer vid TP Open i Järfälla. Han slogs ut i gruppspelet i turneringen. Simon Yitbarek vann herrturneringen och Julita Saner tog hem damturneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.