Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Coco Gauff tog karriärens största titel i Cincinnati. Foto: Bildbyrån

Coco Gauff första tonårsvinnare i Cincinnati på 55 år – tog största titeln i karriären

Uppdaterad
Publicerad

Coco Gauff vann titeln i Cincinnati Classics 1 000-turnering genom att besegra Karolina Muchova med 6-3, 6-4 i finalen.

19-åringen blev första tonåring att vinna turneringen på 55 år efter att ha tagit den största titeln i karriären. 

– Det är ofattbart, speciellt efter de problem som jag hade i början av sommaren, säger Gauff som för två veckor sedan tog sin första 500-titel och nu följde upp med sin första i 1 000-kategorin innan konfetti sprutades ut på banan – som senare skulle beträdas av Carlos Alcaraz och Novak Djokovic i herrfinalen.

Vid egen serve och 5-2 i andra set hade Gauff tre matchbollar som Muchova klarade och förlängde matchen i den tryckande hettan på 35 grader som gjorde att en kvinnlig åskådare togs om hand.

Matchen stoppades en kort stund

Matchen stoppades kort vid 5-3 och domaren beordrade fram parasoll för att skydda spelarna. Muchova, som gick till final i Franska öppna i våras, reducerade till 5-4 innan Gauff fick en ny chans att serva hem matchen.

Hon gjorde det med stil och tog det avslutande gamet blankt och bjöd den högljudda publiken på en piruett ute på banan och fem miljoner kronor in på kontot – efter sin femte WTA-titel.

Under gårdagen slog Gauff ut världsettan Iga Swiatek medan Muchova besegrade världstvåan Aryna Sabalenka. Det blev rankinglyft för Gauff från sjunde till sjätte plats medan Muchova lyfte från 17:e till tionde plats, hennes första topptioplacering.

”Det var en galen poäng”

Vid 3-2 i andra set tryckte Gauff ner Muchova i det högra hörnet. Tjeckiskan svarade med en lobb som damp ner precis bakom nätet och gav upp bollen. Gauff fick en felträff och bollen gick via nätkanten, tappade fart, och studsade långtsamt in på Muchovas planhalva. Om Muchova gjort sig redo hade hon kunnat hinna upp bollen – men hon stod kvar och kunde bara se på.

Gauff slog ut med händerna och bad om ursäkt för turbollen.

– Det var en galen poäng, säger den amerikanske kommentatorn John Horn i TV4:s sändning.

Senaste gången en tonåring vann turneringen i Cincinnati var 1968 när 17-åriga Linda Tuero tog hem titeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.