Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dajana Jastremska kan knappt tro att det är sant efter att ha nått semifinal – se matchbollen i klippet. Foto: Alessandra Tarantino

Dajana Jastremska första kvalspelare att nå semifinal i Australian Open på 46 år: ”Dags för den nya generationen”

Uppdaterad
Publicerad

Dajana Jastremska slog Linda Noskova med 6-3,6-4 i doldismötet och är klar för sin första Grand Slam-semifinal. Ukrainskan är första kvalspelare att nå semifinal i Australian Open sedan 1978.

– Det är dags för den nya generationen att skapa historia, säger Jastremska.

Jastremska piskade in sin tunga forehand som ett pålitligt vinnarvapen i den 30-gradiga hettan när hon slog ut 19-åriga Noskova, som slagit ut världsettan Iga Swiatek, och var den yngsta spelaren som var kvar i turneringen.

För 46 år sedan tog sig kvalspelaren Christine Dorey till semifinal i Melbourne.

Australian Open

– Det är trevligt att skriva historia eftersom jag inte var född på den tiden. Det är dags för den nya generationen att skapa historia och jag är så glad och trött, säger 23-åriga Jastremska, rankad 93:a och just nu 29:a på liverankingen.

Meddelande till ukrainska soldater

Efteråt skrev hon som vanligt ett meddelande på tv-kameran till de ukrainska soldater som kämpar i kriget mot Ryssland, i stället för en autograf som andra spelare brukar skriva.

– Jag är väldigt stolt över dem, de förtjänar verkligen stor respekt. Jag försöker alltid att skriva något för Ukraina, om Ukraina, säger Jastremska.

Noskova lyckades inte följa upp segern mot Swiatek och hade svårt med tajmingen i hettan.

– Jag lyckades inte hitta det rätta fokuset från början. Hon fick initiativet och släppte sedan inte ledningen och hade kontroll hela tiden, säger tjeckiskan Noskova som kommer att stiga från 50:e till 30:e på rankingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet