Nadal säkrade Davis Cup-titeln till Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal såg till att vinna den avgörande singeln mot Denis Shapovalov med 6-3,7-6(9-7) och därmed vann Spanien Davis Cup-finalen mot Kanada i Madrid med 2-0, den första upplagan i det nya formatet.

– Det var en fantastisk seger med tanke på allt som hänt med laget, jag kunde inte vara lyckligare, säger Nadal i Eurosports sändning.

Världsettan Nadal lade sig ner efter matchbollen och fick snart lagkamraterna över sig medan publiken jublade i fullsatta Caja Magica. Det blev dramatiskt i det avslutande tiebreaket. Nadal gick upp till 6-4 och skaffade sig två matchbollar innan Shapovalov vände tillbaka och skaffade sig en setboll vid 6-7 innan Nadal tog sig samman igen.

Det var Nadals 29:e raka Davis Cup-seger i singel, en svit som går tillbaka till 2004.

Bautista Agut vann tre dagar efter faderns bortgång

Flera experter blev förvånade när en sörjande Roberto Bautista Agut ställde upp för spel i det spanska laget. Han vann den inledande singeln mot Felix Auger-Aliassime med 7-6(7-3), 6-3.

Bautista Agut var tillbaka i det spanska laget efter att hans far gick bort i torsdags. Bautista Agut missade därmed kvarten mot Argentina och semin mot Storbritannien. Rafael Nadal tillägnade gårdagens seger i Caja Magica i Madrid mot Storbritannien till Bautista Agut.

– Han är en väldigt stark person och måste gå igenom den här svåra tiden. Även under de här dagarna har han stöttat oss med sms, sade Nadal till Daily Express.

Rörd Pique

Dagens final startade en timme efter utsatt tid bland annat beroende på en minikonsert med Shakira. Hon är gift med Barcelonaspelaren Gerard Pique som genom sitt investmentbolag Kosmos ligger bakom det nya upplägget med slutspelet av Davis Cup, 119 år på nacken, koncentrerat under en vecka.

Totalt ligger budgeten på närmare 30 miljarder kronor de närmaste 25 åren.

– Det är mitt livs projekt, sade en rörd Pique under en middag med spelarna under lördagskvällen, uppger The Telegraph.

ARKIV: Se när Nadal vänder i ATP-slutspelet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.