Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige klart för Davis Cup-slutspel

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för sitt tredje raka Davis Cup-slutspel.

Mikael Ymer säkrade avancemanget i sin singelmatch genom att vinna med 2-1 i set.

– För mig betyder det hela världen verkligen, säger Ymer i SVT:s sändning.

Bröderna Mikael och Elias Ymer visade vägen med en varsin seger mot Bosnien-Hercegovina under fredagen. Något som innebar att Sverige bara behövde vinna en av dagens tre matcher för att ta sig vidare till Davis Cup-slutspelet.

I den inledande dubbeln gick de dock bet. André Göransson och Elias Ymer var aldrig riktigt nära att hota sina bosniska motståndare Mirza Basic och Tomislav Brkic och förlorade i två raka set, 6–4, 6–2.

I den följande singeln gick det desto bättre. Mikael Ymer förlorade visserligen det andra setet klart med 6–1 efter att ha vunnit det första med samma siffror, men i det tredje var det aldrig något snack om saken. Ymer bröt Damir Dzumhurs serve relativt omgående och därefter orkade inte den 197-rankade bosniern resa sig.

Ymer vann till slut det avgörande setet med 6–3.

– All cred till honom, jag trodde faktiskt att det skulle flyta på ganska lätt i andra men han är irriterande och får tillbaka väldigt många bollar och tvingar mig att slå extraslag, lite som jag själv gör mot motståndarna, så jag fick smaka på min egen medicin i dag, säger Ymer.

Sammanlagt 16 nationer deltar i världsfinalen. Förutom de tolv kvalvinnarna är även fjolårets finalister (Australien och Kanada) kvalificerade, samt Italien och Spanien som tilldelats ett varsitt wildcard.

– Jag ser inte varför jag och laget inte kan vinna Davis Cup, säger Mikael Ymer.

SVT:s expert Magnus Gustafsson var nöjd med Sveriges spel.

– Elias spelade på topp i singeln i går. Mikael spelade sådär får man säga, men gjorde ett väldigt bra avgörande set. Han brukar spela bäst när det gäller och ytterligare en gång bevisade han det.

Hur ser du på Sveriges möjligheter att ta sig till finalspel?

– De finns definitivt, speciellt när man ser hur bra båda bröderna spelar. De höjer sig ett snäpp. Kan de få till dubbeln också har de ytterligare en möjlighet att ta en match. Sedan beror det givetvis på vilka motståndare de får. De är inte favoriter men de får slå ur underläge. Det gjorde de förra året och var riktigt nära. Så varför inte? De kanske kan ta sig vidare det här året.

KLIPP: Mikael Ymer efter segern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.