Foto: Bildbyrån

Davis Cup-förändring röstades igenom

Uppdaterad
Publicerad

Davis Cup görs om.

Från och med nästa år ska den traditionella tennisturneringen inte längre vara utspridd över året utan avgöras under en vecka i november.

”Ett bra beslut för tennisen i allmänhet och Sverige i synnerhet”, skriver Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska tennisförbundet, på Twitter.

Cirka 120 ITF-delegater har sagt sitt. På det Internationella tennisförbundets årsmöte i Orlando vann, med 71,43 procent, sidan som röstade för att tennisturneringen Davis Cup ska göras om.

Förslaget som röstades igenom innebär att den klassiska turneringen, som avgjorts mellan 16 länder över hela kalenderåret sedan 1900, kommer att bli ett veckolångt evenemang där 18 nationer gör upp om titeln.

De som varit för en förändring har bland annat haft som argument att turneringen på senare år mist sin glans och att storstjärnorna ofta tackar nej till spel – åtminstone i de tidiga omgångarna.

ITF:s ordförande David Haggerty var positiv till reformen och kallade den ”nyckeln till att säkerställa att ITF och dess medlemsländer kan garantera en ljus framtid för sporten”.

”Ett bra beslut”

Förslaget välkomnas även av Christer Sjöö, generalsekreterare för Svenska tennisförbundet:

”Ett bra beslut för tennisen i allmänhet och Sverige i synnerhet”, skriver han på Twitter.

Gerard Piqué, grundare av företaget Kosmos, blir ny samarbetspartner till Davis Cup. Företaget stöds i sin tur av den japanska miljardären Hiroshi Mikitani som har lovat 3 miljarder dollar, omkring 27,6 miljarder kronor, över en 25-årsperiod.

Även SVT.s expert Janne Gunnarsson sade i går till SVT att han var positiv till förslaget.

Men alla har inte varit positiva till förändringen.

Dirk Hordorff, vice ordförande i det tyska tennisförbundet, har bland annat sagt att en sådan förändring skulle ”döda Davis Cup”. Han får medhåll från den australiske Davis Cup-kaptenen Lleyton Hewitt som menar att det hela bara handlar om pengar och att det är en för stor skillnad mot dagens format.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.