Ryssland firade Davis Cup-titeln, seger mot Kroatien, i Madrid sent i går kväll. Foto: TT

Davis Cup görs om igen till nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gjorde succé i Davis Cup som avslutades i går med Ryssland som mästare. Sverige pressade Ryssland i kvartsfinalen. Till nästa år görs formatet om igen. Finalen är tänkt att spelas i Abu Dhabi.

I år spelade 18 lag i tre värdorter med Madrid som finalarena. Till nästa år ska antalet lag reduceras till 16 och fyra orter ska stå värdar. De två bästa i fyrlagsgrupperna kommer att gå direkt till kvartsfinal.

Troligen kommer Abu Dhabi att vara huvudort för finalerna. De övriga tre värdorterna kommer att tas ut efter en budprocess, som vid olympiska spel och fotbolls-VM, som inleds i januari och som ska pågå i sex veckor innan vinnarna utses.

”Gnisslet beror på Abu Dhabi”

– Vi skruvar för att förbättra formatet för att göra det ännu mer attraktivt för fansen. Finalen spelas sedan på en neutral arena (Abu Dhabi), säger Enric Rojas från Kosmos-gruppen som är arrangör tillsammans med det internationella tennisförbundet till AP.

Att Abu Dhabi, huvudstad i Förenade Arabemiraten, är tänkt att stå värd för finalspelet är kontroversiellt. Landet har brister i demokrati och bryter mot mänskliga rättigheter.

– Jag har en känsla efter att ha pratat med många spelare och kaptener och förbund att gnisslet som vi hör beror på Abu Dhabi, säger Rojas från Kosmos-gruppen.

Sverige ställs mot Japan i kvalet

Den förre storspelaren, Australiens Davis Cup-kapten Lleyton Hewitt, är kritisk till valet av Abu Dhabi.

– Om de ska sälja ut finalen till Mellanöstern de närmaste fem åren är det löjeväckande och de försöker verkligen att döda turneringen, sade Hewitt nyligen enligt flera medier.

Redan nu står det klart att Serbien och Storbritannien tilldelats två wildcard till nästa års turnering.

Sverige har lottats att spela mot Japan i kvalet till Davis Cup nästa år. Det blir svensk hemmaplan i kvalet i mars, och Sverige har också fördelen av att välja underlag mot det japanska laget, som har 47:e-rankade Kei Nishikori som sin på pappret bästa spelare.

Segraren går till slutspelet med de 16 lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.