Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rafael Nadal föll på egna banan Foto: PAU BARRENA

Nadal fick stående ovationer efter förlust på sin egen bana

Uppdaterad
Publicerad

Återkomsten till arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher.

Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering.

– Det var en fantastisk upplevelse att få möta ”Rafa” här på hans egen bana, säger de Minaur.

Troligen var det Nadals sista uppträdande på ”Pista Rafa Nadal” i Barcelona. Spanjoren, odiskutabelt en av sportens främsta genom alla tider, har vunnit Barcelona Open tolv gånger, fler än någon annan, men mot Alex de Minaur var han inte nära.

Australiern vann i två raka set, 7–5, 6–1, och är vidare till åttondelsfinal.

Skrev historia

Nadal lämnade banan till stående ovationer, Alex de Minaur deltog också i hyllningarna efter att ha blivit den blott femte spelaren att besegra Rafael Nadal på gruset i Barcelona sedan spanjorens debut för 21 år sedan. Han var också den förste australiske spelaren att besegra Nadal på grus någonsin.

– Jag var inte så nöjd när jag såg lottningen, men jag försökte bara se det som något man bara får uppleva en gång i livet. Och jag är extremt glad över att ha vunnit, säger Alex de Minaur i TV4 Plays sändning.

– Jag kan skatta mig väldigt, väldigt lycklig över att inte ha behövt möta ”Rafa” för några år sedan. Då hade det blivit ett helt annat resultat i den här matchen.

Siktar på Franska

Publiken insåg att det förmodligen var sista gången som den 22-faldige grand slam-vinnaren spelar turneringen. 37-årige Nadal har aviserat att det här blir hans sista säsong, men innan karriären är slut vill han göra ett ytterligare försök att ta hem Franska mästerskapen.

Med sina 14 titlar är han ohotad etta när det gäller segrar i den klassiska grand slam-turneringen på Roland Garros i Paris, men det är fortfarande osäkert om han kommer till spel i år.

Nadal missade i princip hela fjolåret och har haft en skadefylld inledning på 2024. Turneringen i Barcelona var hans första efter ett tre månader långt skadeuppehåll. Han inledde med seger i raka set mot italienaren Flavio Cobolli innan det tog slut mot de Minaur.

Franska mästerskapen inleds den 20 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.