Djokovic ber om ursäkt: ”Ledsen och tom”

Uppdaterad
Publicerad

Han förlorade ett game och slog i frustration en boll rakt på en linjedomares struphuvud.

Nu har världsettan Novak Djokovic diskats i US Open – och bötfälls med över två miljoner kronor.

”Jag är oerhört ledsen över att ha vållat henne sådan stress”, skriver han om linjedomaren som han råkade träffa.

Novak Djokovic ber om ursäkt i ett långt inlägg på Instagram.

”Hela den här situationen har gjort mig väldigt ledsen och tom,” skriver han några timmar efter de närmast unika scener som utspelade sig i Flushing Meadows i New York på söndagen.

Direkt efter att storfavoriten Djokovic förlorat ett game i egen serve, som innebar att spanjoren Pablo Carreño Busta tog ledningen med 6–5 i första set, kokade det över för serben.

33-åringen slog iväg en boll i frustration och råkade då mycket olyckligt träffa halsen på en kvinnlig linjedomare som skrek till, föll ihop och fick svårt att andas.

Ångerfull

En ångerfull Djokovic gick genast fram för att titta till linjedomaren – men då var det redan för sent för spelaren. Kort därpå, efter överläggning domarna emellan, kom beskedet att världsettan var diskvalificerad och därmed utslagen ur grand slam-turneringen redan i den fjärde omgången.

”Arrangören sade till mig att hon (domaren) gudskelov kände sig okej. Jag är oerhört ledsen över att ha vållat henne sådan stress. Så oavsiktligt. Så fel,” beskriver Djokovic händelsen.

Om diskningen skriver han:

”Jag måste rannsaka mig själv och bearbeta min besvikelse och låta det här bli en läxa när jag växer och utvecklas som spelare och människa. Jag ber om ursäkt till US Open och alla som är förknippade med mitt beteende.”

Domaren Sören Friemel håller med om att Djokovic inte siktade mot linjedomaren avsiktligt, men att diskningen var solklar eftersom världsettan svingade iväg bollen argt och vårdslöst.

– Hon gjorde sig påtagligt illa. Det fanns inget annat alternativ, förklarar han diskningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Wilander ifrågasätter beslutet

Ett hårt beslut, tycker den svenske tennislegendaren Mats Wilander som är expert för Eurosport.

– Jag har aldrig sett en så dramatisk situation förut, säger han i tv-sändningen.

– När du ser hans sving så kan man verkligen ifrågasätta om han borde bli diskad. Han försöker inte slå bollen hårt, utan ska bara slå den tillbaka mot hörnet. Det är ett väldigt svårt beslut.

Mats Wilander tillägger:

– Hur mycket otur är inte det där?

Efter några minuter reste sig domaren och klev av banan, till synes återhämtad.

Straffas med böter

Efter beskedet att han var diskad skakade Djokovic hand med Pablo Carreño Busta, dock inte med huvuddomaren, och klev av banan.

Ungefär en timme senare meddelade US Open på turneringens hemsida att Novak Djokovic, utöver diskvalificeringen, straffas med böter och måste betala tillbaka sina prispengar som hade hunnit uppgå till 250 000 dollar, motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor. Dessutom tappar han sina intjänade rankningspoäng.

KLIPP: Novak Djokovic diskad ur US Open (6 september 2020)

Fakta: Diskkvalificerade i grand slam

Enligt AFP är Djokovic blott den tredje spelaren någonsin i grand slam-sammanhang att diskkvalificeras i herrsingel. Detta har tidigare hänt John McEnroe i Australian Open 1990 och Stefan Koubek i Franska mästerskapen 2000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.