Novak Djokovic i samband med dagens träning i Melbourne. Foto: TT

Djokovic erkänner misstag: ”Gjorde en felbedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic erkänner att han gjorde ett misstag när han inte gick i isolering när han testades positivt för covid-19 i mitten av december. Samtidigt slår han tillbaka mot uppgifter om att han skulle ljugit om var han befunnit sig innan han kom till Australien.

”Det är felaktigheter som måste rättas till”, skriver han på Instagram.

Han testade enligt egna uppgifter positivt i Belgrad den 16 december och syntes sedan i offentliga sammanhang dagen efter utan munskydd. Han ska inte ha fått reda på testresultatet förrän sent på kvällen den 17 december. Trots det gjorde han en intervju med franska L'Equipe i Belgrad den 18 december, något han nu flera veckor efteråt erkänner vara ett misstag.

– Jag gjorde en felbedömning, erkänner nu Djokovic enligt AP och säger att han borde ha ställt in intervjun och isolerat sig direkt. Han testade sedan negativt för covid-19 den 22 december.

Australian Open

Samtidigt förekommer uppgifter om att Djokovic vilselett gränspolisen i Australien och fått sitt visum på felaktiga grunder. Det slår Djokovic tillbaka mot på sociala medier. Han hävdade själv att han inte rest någonstans under 14 dagar innan han anlände till Australien 5 januari och då hölls på flygplatsen i åtta timmar innan han transporterades till ett asylhotell där han var under bevakning fram tills i måndags då han frikändes av en federal domstol, ett utslag som ännu gäller.

”Oroande för min familj”

Monte Carlo-baserade Djokovic har uppenbarligen setts i Belgrad och andra uppgifter gör gällande att han tränat ett par dagar i Spanien också. 

”Dokumentet skickades in av mitt team för min räkning – vilket jag sade till gränspolisen vid ankomsten – och min agent ber om ursäkt för att ha kryssat i fel ruta angående mina resor innan jag kom till Australien”, skriver Djokovic  och förklarar sig på Instagram. 

”Jag vill påtala att det fortsätter att rapporteras felaktigheter kring mina aktiviteter och var jag har befunnit mig i samband med mitt positiva PCR-test i december. Det är felaktigheter som måste rättas till, speciellt som som det skulle lindra allmänhetens uppfattning om min närvaro i Australien. Det är uppgifter som är väldigt smärtsamma och oroande för min familj”, skriver Djokovic på Instagram. Meddelandet skickades ut när Djokovic tränade på centercourten Rod Laver Arena på Melbourne Park. Serben sparrade mot den 20-årige australiern Tristan Schoolkate.

Australiens migrationsminster Alex Hawke, som har stor personlig makt,  kan ännu utvisa Djokovic och införa ett inreseförbud på tre år. Den processen kan göra att Djokovic kan starta i turneringen och sedan bli utvisad innan den är färdigspelad.

Djokovic har vunnit Australian Open nio gånger. Turneringen inleds 17 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet