Novak Djokovic. Foto: Bildbyrån

Tyska uppgifter: Djokovic kan ha manipulerat covidtestet

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic, 34, har uppgett att han testade positivt för covid-19 den 16 december.

Det testsvaret är det viktigaste argumentet för att den ovaccinerade tennisspelaren skulle kunna ta sig in i landet.

Men enligt tyska Der Spiegel kan resultatet vara manipulerat.

Novak Djokovic gjorde under tisdagen sitt första träningspass på plats i Australien efter ett par byråkratiskt hektiska dagar. I måndags upphävde domstolen i delstaten Victoria annulleringen av hans visum.

Men än kvarstår en hel del frågetecken innan världsettans deltagande i årets första grand slam, som börjar den 17:e januari, kan säkerställas.

Australian Open

Australiens regering kan alltjämt utvisa honom och ett besked i frågan tros komma under onsdagen.

Det allt handlar om är att 34-åringen är i landet på medicinsk dispens, eftersom han är ovaccinerad mot covid-19.

För att komma in i landet, som har strikta inreseregler, krävs det i regel att man är dubbelvaccinerad.

Dribblat med PCR-testet?

Reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhåller sig till innebär att dispens kan ges till personer som testat positivt någon gång under de senaste sex månaderna – vilket tennisstjärnan fick.

Världsettans advokater har uppgett att deras klient testade positivt för coronaviruset den 16 december och sedan negativt igen sju dagar senare.

Men en granskning av det initierade tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel visar att serben kan ha dribblat med sina testresultat och skulle det visa sig stämma kan han alltjämt bli utvisad från landet.

För enligt tidningen stämmer inte datumen kring det positiva resultatet. Det härstammar snarare från den 26 december – och inte 16 december som först angivet.

Dokumentationen från Institute of Public Health of Serbia gör gällande, allt enligt Der Spiegel, att PCR-testet genomfördes klockan 13.05 den 16 december. Men i den digitala versionen av testresultatet finns en tidsstämpel klockan 14.21, serbisk tid, den 26:e. Det negativa resultatet stämmer däremot överens både i dokumentationen och i den digitala versionen.

I det serbiska testsystemet tilldelas varje prov ett ID-nummer. Enligt de ID-nummer som lagts in i databasen tyder resultatet på att det negativa testet utfördes innan det positiva.

Kan ge civilrättsliga påföljder

Om detta betyder att Novak Djokovic manipulerat sitt PCR-test är en fråga som alltjämt inte går att svara på. Men fakta är att den 26 december hade tidsfristen för visumansökan för att komma in till Australien, i tid till turneringen, passerat.

Men det stannar inte där. Serben misstänks även för att ha lämnat falsk informationen när han fyllde i sin hälsodeklaration, inför avresan, den 1 januari.

Tennisstjärnan uppgav där att han inte rest någonstans 14 dagar innan ankomsten till Australien.

Spår han lämnat på sociala medier visar bilder på Djokovic i Belgrad från den 25 december och från spanska Marbella den 4 januari.

Australiens gränspolis utreder just nu den information. Att lämna falska uppgifter kan leda till civilrättsliga påföljder.

KLIPP: Tv-profilen: ”Novak Djokovic är ett ljugande, lömskt rövhål”

Bakgrund: Novak Djokovic och Australian Open 2022

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic redan i ett tidigt skede motsatte sig utan att avslöja sin vaccinationsstatus. Undantag medges vid medicinsk dispens och en sådan ansökte Djokovic om, och blev tilldelad.

Grunden i beslutet om att ge honom en sådan dispens var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens och på plats uppgav Djokovic att han inte är vaccinerad.

Tennisstjärnan och hans advokater överklagade sedan beslutet. I väntan på domstolsförhandlingen har Djokovic fått bo på ett asylhotell.

När rätten i Melbourne tog beslut i frågan i måndags ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför på fri fot och återfick sitt visum. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet