Tv-profilen: ”Novak Djokovic är ett ljugande, lömskt rövhål”

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic intåg till Australien har rört upp känslorna.

Det gäller även bland landets journalister.

Det fick vi under tisdagen bevis på, då två tv-profiler snackade skit om honom – något som fått stor spridning.

– Novak Djokovic är ett ljugande, lömskt rövhål, sade Rebecca Mardern i en ordväxling som det inte var meningen att tv-tittarna skulle få höra.

Knappast någon tennisintresserad person har väl missat soppan kring Novak Djokovics vara eller icke vara i Australien.

Under måndagen kom beskedet att han, trots att gränsvakterna på Melbournes flygplats beslutade sig för att dra tillbaka den serbiske världsettans visum, ändå får stanna i landet. Beslut togs av en domare, efter att domstolsförhandlingarna visade att beslutet om att dra tillbaka Djokovics visum kom innan han fått tillräckligt lång tid på sig att kontakta andra personer.

Australian Open

Sändes av misstag

Men redan innan beslutet om att Djokovic fick stanna var det upprörda känslor i Australien, som är ett av de länderna som haft de strängaste coronarestriktionerna de senaste åren.

Och ännu mer upprörda har känslorna blivit de senaste dagarna, då det bland annat har spridits uppgifter om att Djokovic rört sig ute bland folk, utan munskydd och avstånd – dagen efter han testats positivt för covid-19.

Starka känslor

Även bland australiensiska journalister är känslorna starka. Det syntes inte minst på kanalen Channel 7. Under tisdagen spreds nämligen ett klipp som visar när deras programledare Mike Amor och Rebecca Maddern talar negativt om Djokovic i studion. Problemet? Deras snack läckte ut och har fått stor spridning på internet.

– Oavsett hur du ser på det så är Novak Djokovic ett ljugande, lömskt rövhål, säger Maddern, och fortsatte lite senare:

– Att gå ut när du vet att du är covid-positiv... Tja... Jag tror inte ens att han var det, sade hon, och syftade på de uppgifterna som under dagen påstod att hans covid-resultat ska vara förfalskade.

”Beklagligt”

Inte heller Madderns kollega Mike Amor verkar uppskatta Djokvic för tillfället.

– Jag tror att han kommer att komma undan med det. Jag tror att de flesta vettiga personerna skulle säga att ”Snubben är ett rövhål”.

Sent på tisdagskvällen (svensk tid) uttalade sig en chef på Channel 7 i radiokanalen 3AW angående ordväxlingen. Han kallade det hela för ”föga smickrande, och beklagligt”, men poängterade att det hela var en privat diskussion. TV-kanalen undersöker nu det hela, och kan komma att straffa de som smygfilmade diskussionen och sedan läckte videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet