Novak Djokovic. Foto: Bildbyrån

Familjen Djokovic: ”Hans största vinst i karriären”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Djokovic höll i dag en presskonferens efter att sonen Novak fått rätt att vistas i Australien efter utslag i en federal domstol. Det gör att han kan försvara sin titel i Australian Open där han har nio titlar.

– Det är hans största vinst i karriären, större än Grand Slam-vinsterna, säger Dijana Djokovic, moder till Novak efter dagens besked om att han släppts på fri fot av en domstol i Melbourne.

Strax efter att presskonferensen inletts vid 14.00-tiden twittrade Novak Djokovic: ”För tillfället kan jag inte säga mer än TACK SÅ MYCKET för att ni stått bakom mig genom allt det här och uppmuntrat mig till att vara stark”.

Sedan twittrade han igen: ”Jag är glad och tacksam att domaren upphävde återkallandet av visumet. Trots allt som har hänt vill jag stanna och försöka tävla i Australian Open Jag förblir fokuserad på det. Jag flög hit för att spela i en av de viktigaste turneringarna vi har inför alla de fantastiska fansen”, skriver Novak Djokovic. 

Australian Open

Familjen Djokovic sände i dag en presskonferens live på Youtube från Belgrad – för att fira och visa sitt stöd för Novak, som i dag kunde träna för första gången sedan han kom till Melbourne i onsdags. Han åkte till Melbourne Park där Grand Slam-turneringen ska spelas.

Modern: ”Utsatts för tortyr”

– Vi är här för att fira vår son som lärt sig att tala sanning och stå för rättvisa. Han har inte brutit mot några av Australiens lagar men ändå trakasserats och utsatts för tortyr. Han hade fått ett visum för att åka dit och vinna turneringen. De här fem, sex dagar har vi kämpat för honom, för att göra hans röst hörd, fortsätter mamma Dijana.

Novak Djokovic har vistats bevakad på ett flyktinghotell. 

– Han har vid vissa tillfällen inte ens haft sin mobil och vi har inte haft kontakt med honom, inte vetat hur han haft det eller om han kunnat äta ordentligt på det så kallade hotellet, säger mamman Dijana Djokovic.

Djokovics frisläppande har firats av serber i hela världen, inte minst i Melbourne och Belgrad.

– Han har fråntagits alla sina rättigheter och det här är en stor vinst för yttrandefrihet och fritt tänkande i hela världen. Han har respekterat alla krav och det enda han vill är att utföra sitt jobb, vilket är att spela tennis, säger fadern Srdjan.

– Han har varit bannlyst i flera år men hållit fast vid sina principer och sin frihet. Rättvisan och sanningen har kommit fram inför en hel värld. Jag är verkligen glad över att rättvisan segrat och att vi kan fortsätta med våra liv, säger brodern Djordje.

KLIPP: Nadal: ”Djokovic har känt till förutsättningarna” (6 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet