Novak Djokovic. Foto: Bildbyrån

Djokovic-domare: ”Vad mer kunde han göra?”

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Melbourne, Australien, ska nu avgöra om det var rätt att dra tillbaka tennisstjärnan Novak Djokovics visum.

– Vad mer kunde den här mannen ha gjort, säger domaren Anthony Kelly apropå att Djokovic verkar ha haft nödvändiga dokument för att släppas in i landet, trots att han inte är vaccinerad.

På måndagsmorgonen, lokal tid, var det dags för rätten i Melbourne att diskutera gränspolisens beslut att dra tillbaka tennisstjärnan Novak Djokovics inresetillstånd i Australien. Får myndigheterna rätt missar serben möjligheten att försvara sin titel i Australian Open.

Intresset för fallet är enormt och det började med att förhandlingarna försenades då den livesändning som man skulle kunna följa dem via kraschade när för många försökte logga in samtidigt.

Australian Open

Under förmiddagen fick sedan Djokovics advokater framföra sina synpunkter.

Får delvis medhåll

De menar att gränspolisen på felaktiga grunder dragit tillbaka tennisstjärnans visum och att Djokovic inför resan till Australien gjort allt som man kan tänkas begära av honom för att se till att ha rätt dokumentation med sig.

Och de får delvis medhåll av domaren i fallet, Anthony Kelly.

– Vad mer skulle den här mannen kunna ha gjort, säger han.

Det framkommer också att Djokovic bett gränspolisen att vänta med beslut om inkallat visum tills Australiens tennisförbund vaknat och kontaktas.

Under eftermiddagen, lokal tid, är det dags för andra sidan att argumentera.

Förhandlingarna förväntas bli klara under dagen och domstolen har meddelat att man avser vara klara senast klockan åtta på kvällen, lokal tid. Så långt har man även skjutit upp den utvisningsorder som – än så länge – hänger över tennisstjärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet