Polis bevakar hotellet där Djokovic tvingas stanna innan förhandlingen i domstol på måndag. Foto: TT

Minst tre spelare i Australian Open med medicinska undantag

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic gick ut på sociala medier och meddelade att han fått ett medicinskt undantag för att spela Australian Open men stoppades av tullmyndigheter när han gick av planet i Melbourne. I skuggan av detta har minst tre andra spelare slunkit igenom med hänvisning till samma medicinska undantag.

Spelarfacket vet att han mår bra på sitt karantänhotell.

– Djokovic har försäkrat sitt välbefinnande för oss, säger facket.

Djokovics advokater har fått till en förhandling i en domstol i Melbourne på måndag efter att serbens visum ogiltigförklarades av tullmyndigheterna. Han tvingas nu vistas övervakad på ett karantänhotell fram till förhandlingen i domstolen. Djokovic anlände till Melbourne i onsdags.

Inrikesministern Karen Andrews har bekräftat att australiska gränsmyndigheter undersöker visumhandlingarna för två andra spelare som ansökt om samma undantag som Djokovic och betonar att Djokovic har full frihet – om han skulle vilja lämna landet.

Australian Open

– Herr Djokovic hålls inte fången i Australien. Han kan lämna när han vill om han väljer att göra så och gränsstyrkan kommer faktiskt att underlätta det, säger hon enligt ABC News.

Enligt Reuters har även en tredje spelare anlänt till Australien med ett medicinskt undantag bekräftat av Australiska tennisförbundet och delstaten Victoria, dit Melbourne tillhör.

Spelarfacket: ”Djokovic har försäkrat sitt välbefinnande”

Dessutom ska det finnas medicinska undantag godkända för personer som ska komma till Australien nästa vecka. Enligt Australian Opens tävlingsledare Craig Tiley, som även är ordförande i det australiska tennisförbundet, har det ankommit 26 ansökningar kring medicinska undantag och en ”handfull” ska ha godkänts. Djokovic hade fått sin ansökan godkänd av delstaten Victoria och Australian Open innan det blev storpolitik av det. Australiska regeringen trumfade delstatens beslut.

Det professionella spelarfacket, PTPA, har varit i kontakt med Djokovic som inte uttalat sig sedan han landade i Melbourne.

– Djokovic har försäkrat sitt välbefinnande för oss. Han har också begärt att vi ska låta honom dela med sig av sina upplevelser för den tid som han kommer att sitta frihetsberövad när det så småningom passar, säger PTPA i ett uttalande.

Demonstranter både för och emot Djokovic har samlats utanför hans hotell som har kraftig polisbevakning vid entrén där även flyktingar har satts i förvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet