Novak Djokovic. Foto: Bildbyrån.

Nu ska det avgöras – får Djokovic stanna?

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt inleds domstolsförhandlingarna som ska avgöra om världsettan i tennis, Novak Djokovic, ska få stanna i Australien eller om han skickas hem.

I det senare fallet missar serben att försvara sin titel i Australian Open.

Bakgrund

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19. Det går annars att få medicinsk dispens och en sådan ansökte Djokovic om, och blev tilldelad. Grunden i beslutet om att ge honom en sådan dispens var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens. Tennisstjärnan och hans advokater överklagade beslutet och det är den överklagan som nu ska behandlas. I väntan på domstolsförhandlingen har Djokovic fått bo på ett asylhotell.

Talar för att Djokovic får rätt

Djokovic har sökt och beviljats medicinsk dispens av Australian Open-arrangören och delstaten Victoria. Han hade med sig det giltiga dispensutlåtandet när han kom till Australien. Han beviljades dispens eftersom han nyligen haft coronainfektionen.

Talar för att Djokovics överklagan inte går igenom

Inrikesminister Karen Andrews och den australiska regeringens advokater avvisar alla argument från Djokovic-sidan. Man menar att Djokovic som ovaccinerad är en risk för andra människor och för det australiska hälsosystemet, vilket är det enda som ministern behöver bevisa för att få rätt enligt australisk lag. I sin inlaga till domstolen skriver man att icke-australier aldrig kan vara säkra på att bli insläppta i landet bara för att man har en medicinsk dispens och att det inte är säkert att Djokovic är immun bara för att han nyligen testat positivt.

Kan hända efter domstolsutlåtandet

Om domaren Anthony Kelly, som kallat till en videoförhandling, upphäver annulleringen av Djokovics visum blir det giltigt på nytt. Den niofaldige vinnaren av årets första grand slam-turnering, varav vinnare i de tre senaste upplagorna, kan då möjligen släppas in i landet för att försöka jaga en tionde titel i Melbourne. Men det är inte säkert, enligt regeringens advokater som menar att gränskontrollen fortfarande kan ta ett annat beslut.

Om Djokovic förlorar kan han överklaga på nytt. Men för att kunna göra det måste sannolikt hans advokater hitta en lagparagraf som inte testats i första rundan. Och en ny överklagan innebär inte att serben genast släpps ur sitt asylboende för att kunna förbereda sig inför Australian Open som startar nästa måndag utan han får stanna där tills överklagan är behandlad.

KLIPP: Nadal: ”Djokovic har känt till förutsättningarna” (6 jan 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.