Novak Djokovic har som mål att bli tennisens störste. Och kan tänka sig att spela vid 40 års ålder. Foto: TT

Djokovic kan tänka sig spela vid 40

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic fyller 33 nästa vecka och ser inget slut på sin karriär. Han kan tänka sig att spela vid 40 års ålder.

– Jag tror inte på begränsningar, säger Djokovic.

Det är den amerikanske tv-profilen Graham Bensinger som tillbringat två dagar i Belgrad med tennisens världsetta och hans fru Jelena, ett program som kommer att sändas till helgen.

Trots att reportaget uppenbarligen är inspelat före coronapandemin avslöjas ett par nyheter. Bland annat ser sig världsettan spela tennis vid 40 år ålder, alltså om sju år då det står 2027 i kalendern.

– Jag tror inte på begränsningar. Jag tror att begränsningarna bara är illusionerav ditt ego eller ditt sinne, säger Djokovic i ”In Depth with Graham Bensinger”, enligt Reuters.

Djokovic vann i januari sin åttonde Australian Open och står på 17 Grand Slam-titlar. Han är två efter Rafael Nadal, 33, och tre efter Roger Fededrer, 38. Serben har för avsikt att gå förbi sina rivaler, benämnde ”De tre stora”. Han siktar även på att bli bäst i rankinghistorien med att ligga etta på förstaplatsen flest antal veckor.

”Tror att jag kan vinna flest Slams”

Federer leder den listan på 310 medan Djokovic har 282.

– Jag tror att jag kan vinna flest ”Slams” och slå rekordet i antalet veckor som världsetta. Det är mina stora mål, säger Djokovic.

Men det var nära att karriären tog slut i mars 2018. Djokovic hade då förlorat mot den oseedade Benoit Paire i Miamis storturnering och var redo att ge upp tennisen.

– Han sade allvarligt till mig att det var slut. Han samlade oss och sade att ”nu är det över”, säger frun Jelena.

Efter tenniskarriärens mörkaste ögonblick i Miami för drygt två år sedan har Djokovic vunnit fem Grand Slam-titlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.