Novak Djokovic har blivit uppmärksammad för sina ståndpunkter mot ett vaccin mot corona. Foto: TT

Serbisk kritik mot Djokovics vaccinutspel

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovics utspel om att inte ta vaccin mot coronaviruset får kritik från nära håll. Den framstående serbiske virologen Predrag Kon fördömer Djokovic.

– Som ett av hans fans skulle jag velat tala om vikten av immunologi för folkhälsan för honom, säger Kon.

Det var under söndagen som Djokovic deltog i en facebookchat med flera serbiska tenniskollegor och berättade att han inte vill vaccinera sig mot coronaviruset när resandet och turneringarna kommer igång igen. Allt spel är stoppat till åtminstone 13 juli.

– Personligen är jag emot vaccination och jag skulle inte vilja tvingas av någon att ta ett vaccin för att kunna resa, sade Djokovic.

Corona och idrott

Djokovic och hans fru Jelena förespråkar att kroppen själv ska läka och att man inte ska tillföra vaccin.

Oroas över Djokovics stora påverkan

Den framstående serbiske virologen Predrag Kon, Serbiens motsvarighet till Anders Tegnell, anser att Djokovics uttalanden kan försvåra kampen mot coronaviruset i Serbien och på Balkan där superstjärnan är ett stort föredöme och har stor påverkan.

– Som ett av hans fans skulle jag velat tala om vikten av immunologi för folkhälsan för honom. Nu är det för sent och han har fört fram felaktiga åsikter, säger Kon, enligt AP.

Nyheten tog fart under gårdagen när Djokovics uttalanden hade översatts från serbiska. Han håller fast vid sina åsikter och berättar om bakgrunden till det kontroversiella utspelet.

– Det är många som frågat mig om min åsikt. Jag har berättat vad jag tycker vilket jag har rätt till. Jag är inte en expert men jag vill ha möjlighet att göra vad som är bäst för min kropp, säger Djokovic, som är den senaste Grand Slam-vinnaren med titeln i Australian Open i januari.

– Jag kommer fortsatt att ha ett öppet förhållningssätt och kommer att fortsätta att undersöka och intressera mig för det här ämnet eftersom det är viktigt och påverkar oss alla, slår Djokovic fast.

KLIPP: Så håller Djokovic formen – men en stekpanna (8 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet