Novak Djokovic vann i Cincinnati. Foto: TT

Djokovic slog Federer och skrev ATP-historia

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic vann mot Roger Federer med 6-4, 6-4 i finalen av Cincinnati.

Därmed blir han förste spelare någonsin att ta hem en Golden Masters – vunnit samtliga nio Masters 1000-turneringar.

– Tack för du lät mig vinna åtminstone en gång här, sade Djokovic till Federer efter finalsegern.

Masters 1000 kallas de nio ATP-turneringar på herrsidan som är rankade strax under de fyra grand slam-turneringarna. Djokovic har därmed vunnit de tretton största turneringarna på ATP-touren, något han är ensam om.

– Grattis till Novak för en otrolig insats, inte bara den här veckan utan under hela din karriär. En otrolig bedrift, säger Federer.

Det var fjärde gången de möttes i Cincinnatis final, där Federer stått som segrare tidigare. I inbördesmöten mellan de två giganterna drygade dessutom Djokovic ut sin ledning till 24–22 i matcher.

När det gäller totalt antal ATP-titlar genom tiderna har dock Djokovic en bit upp till den absoluta toppen. Serben har 70 titlar och Federer ligger tvåa på 98. Amerikanen Jimmy Connors toppar listan på 109.

Efter sin vinst klättrar han dock fyra placeringar på världsrankningen. Djokovic är ny sexa, nästan 6000 poäng bakom ledande Rafael Nadal.

Flest ATP-titlar

Jimmy Connors, USA, 109 titlar

Roger Federer, Schweiz, 98

Ivan Lendl, Tjeckien, 94

Rafael Nadal, Spanien, 80

John McEnroe, USA, 77

Rod Laver, Australien, 74

Novak Djokovic, Serbien, 70

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.