Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djokovic knäcker racketar. Foto: Antonio Calanni

Novak Djokovic världsetta efter utbrottet – knäckte två racketar

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic avslutar tennisåret som världsetta – för åttonde gången. Det står klart efter vinsten mot dansken Holger Rune i öppningsmatchen i ATP-slutspelet i Turin med siffrorna 7–6, 6–7, 6–3.

När Rune bröt till 1-2 i det tredje setet fick Djokovic ett utbrott och knäckte två racketar.

För Rune var det första mötet i ett ATP-slutspel. Han lyckades ta ett set, men serben på andra sidan nätet blev för stark i slutändan.

Den 24-faldige grand slam-mästaren behövde blott en seger till – eller att rivalen Carlos Alcaraz förlorade – för att säkra platsen som världsetta ännu en säsong. Djokovic klarade hem det hela på egen hand och det innebär också ett rekord: han har nu klarat förstaplatsen åtta gånger.

– Jag fann ett sätt att vinna mot en motståndare som spelade fantastiskt. Han visade prov på mod i dag, sade Djokovic efter matchen.

Kan bli historisk

Djokovic, som vunnit alla sina 19 senaste matcher, har sin ålder till trots haft ännu ett framgångsrikt år där han vunnit tre av fyra grand slam-titlar.

36-åringen kom till Italien efter att nyligen ha vunnit Paris Masters. Vinsten var hans 40:e Masters-titel – en bedrift ingen annan tennisspelare tidigare lyckats med.

En turneringsvinst i Turin skulle ge honom hans sjunde titel i ATP-slutspelet, vilket är en mer än Roger Federer, som pensionerade sig förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TIZIANA FABI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.