Aryna Sabalenka, till höger, tackar Iryna Shymanovich efter det helbelarusiska mötet på Roland Garros. Foto: TT

Efter missödet i helgen – Sabalenka vann mot belarusisk vän

Uppdaterad
Publicerad

I söndags vägrade ukrainskan Marta Kostyuk att skaka hand med belarusiskan Aryna Sabalenka. I dag var det varmare känslor när Sabalenka vann mot den belarusiska vännen Iryna Shymanovich med 7-5,6-2 i andra omgången av Franska öppna.

Världstvåan Sabalenka har ofta hamnat i fokus för den ukrainska kritiken kring att ryska och belarusiska spelare får delta på touren – trots den ryska invasionen av Ukraina och det pågående kriget.

– Det var en tuff match och jag spelade inte superbra tennis och fick kämpa för varje poäng. Jag gjorde mitt bästa och är glad över den här vinsten, säger Sabalenka i intervjun på banan i Eurosports sändning.

De bägge Minskfödda 25-åringarna skakade hand efter matchen och skrev autografer på stora tennisbollar till unga fans. 214-rankade Shymanovich hade sex gamebollar i första set för att få fram ett tiebreak men efter tolv minuter i gamet kunde Sabalenka, bor i Miami, avgöra på sin fjärde setboll.

”Ska leta upp en bra restaurang”

Sedan tog kraften slut för Shymanovich, som bor i Rio de Janeiro, och trots att Sabalenka inte spelade speciellt bra kunde hon vinna setet enkelt.

– Jag är inte nöjd med mitt spel och får jobba på de korta bollarna, något jag får träna på i morgon. Jag hoppas kunna spela bättre i nästa match men nu ska jag leta upp en bra restaurang. Jag gillar maten i Paris, säger Sabalenka med ett leende.

Kvalspelaren Shymanovich spelade två matcher i huvudturneringen, hennes första vinst i en Grand Slam, och tjände 1,056 miljoner kronor, att jämföra med de 1,455 kronor hon spelat ihop under hela karriären. Sabalenka har spelat ihop 180 mijoner kronor innan Paris. En vinst i turneringen skulle ge 27 mijoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.