Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Belarusiskan Aryna Sabalenka är okej med det införda flaggförbudet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter ukrainsk ilska – ryska flaggan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas Australienambassadör Vasyl Myrosjnytjenko fördömer att den ryska flaggan syntes i publiken under Australian Opens öppningsdag.

Nu förbjuder arrangörerna den ryska och belarusiska flaggan.

– Jag kan inte göra något åt det, säger belarusiska stjärnan Aryna Sabalenka.

Det var under öppningsdagens möte mellan ukrainska Kateryna Baindl och Kamilla Rakhimova på måndagen som några ryska supportrar sågs bära en rysk flagga vid sidan av planen.

Det rörde upp känslor på den ukrainska sidan, som enligt Fox Sports kallade in säkerhetsvakter.

Australian Open

En som reagerade var den ukrainska ambassadören för Australien och Nya Zeeland, Vasyl Myrosjnytjenko, som kritiserar flaggorna i ett Twitterinlägg.

”Jag fördömer starkt att den ryska flaggan visades öppet under matchen med den ukrainska tennisspelaren Kaetryna Baindl vid Australian Open i dag. Jag uppmanar Tennis Australia att omedelbart se till att dess 'neutral flagg'-policy efterlevs”, skriver han.

Ändrar flaggpolicy

Spelare från Ryssland och Belarus spelar under neutral flagg. Men det har hittills varit okej för publiken att bära dem.

”Inledningsvis var vår policy att fans kunde ta med sig dem in men inte använda dem för att störa. I går hade vi en incident där en flagga placerades vid sidan av planen”, skriver Tennis Australia i ett uttalande under tisdagen, enligt flera medier.

Incidenten gör att arrangörerna nu förbjuder ryska och belarusiska flaggor på turneringsområdet.

”Förbudet börjar gälla omedelbart”, skriver tennisförbundet.

Sport – inte politik

Belarusiskan Aryna Sabalenka är en av dem som inte får se hemlandets flaggor under turneringen.

– Jag kände att tennis som sport inte har något med politik att göra. Om alla känner sig bättre på det här sättet, så är det okej. Jag har noll kontroll över det, så vad kan jag säga? säger hon vid en presskonferens.

Hon förstår att den ryska flaggincidenten på måndagen kan uppfattas stötande för ukrainska supportrar.

– Jag är rätt säker på att de är upprörda över det, och om Tennis Australia fattat det här beslutet för att få dem att känna sig bättre, så okej – de fattade det beslutet. Det är inget jag kan göra något åt.

MER TENNIS: Här försvinner Nadals racket mitt under matchen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet