Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus ”Gusten” Gustafsson riktar kritik mot Mikael Ymer. Foto: Bildbyrån/SVT

Experten Magnus Gustafsson om Mikael Ymer: ”Totalt respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer stängs av i 18 månader för dopningsöverträdelse.

Då riktar SVT:s tennisexpert Magnus ”Gusten” Gustafsson kritik mot stjärnan.

– Just det här att han inte skött sin vistelserapportering ärtotalt respektlöst, säger han.

Mikael Ymer anklagades i januari 2022 av det Internationella Tennisförbundet för felaktig vistelserapporteringen tre gånger under ett år, som är ett brott mot dopningreglerna. Ymer frikändes sedan av en oberoende jury, men förbundet överklagade till idrottens skiljedomstol, Cas. Straffet blev att han stängs av i 18 månader för dopningsöverträdelse.

Nu riktar SVT:s tennisexpert Magnus ”Gusten” Gustafsson kritik mot den 51-rankade svensken.

– Jag blev helt ställd, chockad. Det slog ner som en bomb för mig.Jag hade inte en aning om det. Framförallt att det hände januari2022 och att ingen har fått reda på det, det är väldigt märkligt.

Hurhar det inte läckt ut?

– Jag vet inte hur det kan hemlighållas så länge,det är märkligt. Vi har spelarråd inom ATP och det är alltid någonsom pratar och för det vidare. Ett och ett halvt år är väldigt långtid.

”Det kan avsluta karriären”

Hur lyckas man åka fast för just detta?

– Slarv och respektlöshet.Han har gjort många dumma saker och uttalanden som jag tycker harvarit helt uppåt väggarna och dåligt agerande på banorna. Just det här att han inte skött sin vistelserapportering ärtotalt respektlöst. Respektlöst mot systemet vi har mot dopning. Dopning ärdet lägsta man kan göra tycker jag. Men jag har svårt att se Mikaelta dopning.

Gusten menar att detta kan var slutet för karriären och att det är viktigt med rätt stöd i dessa lägen.

– Det kan avsluta karriären. Jag vet inte vad som cirkulerar i hans huvud nu. Eller hurfolk kommer att motta honom också. Även om han säger att han intebryr sig om vad folk tycker så kan det inte gå helt obemärkt. Nu ärdet jätteviktig att de som har hjälpt honom under karriären hjälperhonom extra mycket så han kan komma tillbaka om ett och ett halvtår, säger Magnus ”Gusten” Gustafsson.

Tidslinje – Därför stängs Ymer av

  • Inför en tävling i Frankrike 2021 ska Ymer ha bott på ett annathotell än det han uppgav i sin vistelserapportering. Det blevtredje gången under ett år som han bröt mot dopningreglernagällande vistelserapportering.
  • I januari 2022 anklagade detInternationella Tennisförbundet Ymer för brott mot dopningreglerna.
  • Förbundet yrkande på en avstängning på två år, men en oberoendejury frikände tennisstjärnan.
  • Förbundet överklagade till denhögsta instansen, idrottens skiljedomstol, Cas.
  • 17 juli 2023 komdomen från Cas. Ymer blir avstängd i 18 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.