Mikael Ymer och Johanna Larsson. Foto: Bildbyrån

”Fantastiskt för svensk tennis”

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Peterson, Johanna Larsson och Mikael Ymer är alla klara för andra omgången i Franska öppna.

Inte på 13 år har Sverige haft tre spelare som klarat sig vidare från första omgången i en grand slam-turnering.

Svensk tennis glansdagar är sedan länge över. Senast en svensk vann en grand slam i singel var när Thomas Johansson tog hem Australien Open 2002 efter att ha besegrat storfavoriten Marit Safin i finalen. Då var Johansson förste svensk att ta hem en grand slam-titel sedan Stefan Edberg vann US Open tio år tidigare.

I dag är Sverige inte närheten av sådana framgångar, men i och med att Mikael Ymer slog ut slovenen Blaz Rola i tre raka set 6–0, 6–3, 7–6 (7–5), är tre svenska singelspelare för första gången på 13 år vidare till andra omgången i en grand slam. Senast det hände var i US Open 2006, genom Sofia Arvidsson, Robin Söderling och Jonas Björkman.

”Bra förutsättningar”

– Det är fantastiskt för svensk tennis och vilken bedrift av dem. Samtidigt är det viktigt att inte vara nöjd nu, de är säkerligen hungriga på att vinna fler omgångar, säger landslagsansvarige Jonas Svensson i ett pressmeddelande.

Efter en jämn match slog Sverigeettan Rebecca Peterson ut 28-rankade Julia Putintseva med 2–0 i set. I dag onsdag, väntar kroatiskan Donna Vekic, rankad 24.

– Hon har spelat bra och steppat upp men samtidigt så ser jag fram emot matchen och vet att jag själv också har bra förutsättningar, säger den 63-rankade 23-åringen.

”Hon vill styra och ställa”

Turneringens andra svenska vann även hon i två raka set, mot den klart högre rankade Magdalena Rybáriková. Nu blir det betydligt tuffare motstånd för den 172-rankade Larsson som klockan 11 i dag ställs mot topp 20-spelaren Garbine Muguruza från Spanien.

– Hon tar bollen tidigt, slår hårt och vill styra och ställa. Jag går in som underdog och det blir en kul utmaning där jag har alla möjligheter, säger 30-åringen.

För 20-årige Mikael Ymer väntar en vilodag innan han ställs mot tyske världsfemman Alexander Zverev.

– Det blir tufft. Han är en kvalitetsspelare, en av de bästa i världen. Jag kan bara göra mitt bästa där ute, så får vi se vad som händer, sade Ymer till TT i en tidigare intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.