Mikael Ymer skriker ut sin glädje. Foto: TT

Mikael Ymer vidare i Franska öppna – nu väntar Alexander Zverev

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer, 20, har fått en strålande start på karriärens första grand slam-turnering.

Efter ett servess i tredje set säkrade han segern mot Blaz Rola, Slovenien, i den första omgången i Franska öppna.

Nu väntar världsfemman Alexander Zverev i nästa omgång.

– En väldigt ”solid performance” för att vara första omgången i en grand slam. Jag fick jobbet gjort, jag är väldigt glad över det. Jag är bara glad, för min skull och alla som hjälper mig, säger Mikael Ymer till TT.

Den 20-årige svensken drog ett djup andetag innan han drog iväg bollen som gav 7-6 i tredje set mot Blaz Rola från Slovenien. Publiken på bana 13 jublade högt när Ymer sträckte armarna i luften efter segern i tre raka set (6-0, 6-3, 7-6).

Ymer rivstartade på gruset i Paris och hade redan efter 31 minuter fixat 6-0 i första set. Han följde upp med att vinna andra set med 6-3 och gick sedan upp till en 5-3-ledning i tredje.

Slovenen kom tillbaka och först efter 57 minuter kunde Ymer slå in matchbollen för 3-0 i set.

Miljoner in

Segern i första omgången, och avancemanget till den andra, ger motsvarande 930 000 kronor före skatt. Till det ska läggas ytterligare ungefär en miljon kronor som kvalsegrarna och avancemanget till huvudturneringen gett.

– Det är klart det är en fin check som kommer. Men helt ärligt... Fram till att du tog upp det nu har jag inte tänkt på det utan det är något som kommer med (framgången), säger Ymer och fortsätter:

– Jag är lyckligt lottad och tacksam över att jag kan göra något jag tycker om. Att det är checkar som tillkommer är bara att tacka och ta emot, så klart, en stor bonus. Men jag är ingen som kliver av banan och säger ”yes, här kommer en mille in på kontot”. Utan det är mer kul att vara här och spela matcher mot de bästa i världen. Det är det viktigaste för mig.

Möter världsfemman Zverev

Ymer har nu en utmanande andra omgång framför sig. I den väntar nämligen tyske världsstjärnan Alexander Zverev, rankad femma i världen, som under tisdagseftermiddagen besegrade 56-rankade australiern John Millman i en tuff inledande omgång.

Zverev hade ledningen med 2–0 i set, men Millman utjämnade till 2–2 och tog matchen till skiljeset. Där var Zverev starkast och vann till slut med 7–6 (7–4).

Svensk herrtennis är inte bortskämt med framgångar sedan Robin Söderling lade av. Storebror Elias Ymer, 23, har tidigare kvalat in till flera Grand Slam-turneringar men oftast åkt ut i första omgången. Elias Ymer har vunnit en Grand Slam-match, det var i Franska öppna förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.