Foto: Bildbyrån

Guide för Franska öppna

Uppdaterad
Publicerad

Gruskungen Rafael Nadal är tillbaka i Paris för att försvara sin titel och för att försöka vinna för tolfte gången.

Han har vunnit de två senaste åren och vann även fem raka mellan 2010-2014.

Det har varit svårare att försvara en titel på damsidan. Ingen har vunnit två år i följd i Paris sedan 2007 då Justine Henin lyckades. Nu ska rumänskan Simona Halep göra ett försök.

Några av förhandsfavoriterna i Paris damtävling är:

Naomi Osaka, Japan

Världsetta. Har vunnit de två senaste Grand Slam-turneringarna. Skulle hon vinna i Paris blir hon den första asiatiska spelaren (herrarna inräknade) att vinna tre titlar. Vann över 90-rankade Anna Karolina Schmiedlova, Slovakien, i den första omgången. Men Naomi Osaka fick jobba för segern. Förlorade första set men vände sedan och vann med 2-1. Seger med 2-1 i set även över 43-rankade bulgariskan Victoria Azarenka. 42-rankade Katerina Siniakova, Tjeckien, väntar i nästa omgång.

Karolina Pliskova, Tjeckien

Rankad tvåa i världen. Var världsetta en kort period sommaren/hösten 2017. Har tretton WTA-titlar och var i semifinal i Paris för två år sedan och nådde även semifinal i Australien i vintras. Har en Grand Slam-final på meritlistan, US Open 2016. Vann nyligen Italian Open i Rom. Motståndare i första omgången var 91-rankade amerikanskan Madison Brengle och det vållade inte Karolina några större problem. Seger 2-0 i set. Samma siffror även mot nästa motståndare, Kristina Kucova, Slovakien, rankad 203. Sedan tog det stopp. Petra Martic, Kroatien, rankad 43, besegrade Pliskova i tredje omgången med 2-0 i set. Världstvåan utslagen.

Simona Halep, Rumänien

Rankad trea i världen. Titelförsvarare i Paris där hon har varit finalist tre gånger. Besegrade Sloane Stephens, USA, i fjolårets final med 2-1 i set. Åkte tidigt ut i Italian Open i mitten av maj. Har vunnit sju WTA-turneringar på grus i karriären. Besegrade 47-rankade Ajla Tomljanovic, Australien i första matchen med 2-1 i set och 47-rankade polskan Magda Linette med samma siffror.

Kiki Bertens, Nederländerna

Rankad fyra i världen. Har nio WTA-titlar (sex på grus), rekord inom Nederländsk damtennis. Bertens bästa resultat i en Grand Slam är semifinalplatsen i Paris 2016 (förlust mot Serena Williams). Ställdes mot Pauline Parmentier, Frankrike, (rankad 66) i första omgången och vann med 2-0 i set. Möter nu Viktoria Kuzmova, Slovakien, rankad 46.

Angelique Kerber, Tyskland

Rankad femma i världen. Har vunnit tre av de stora Grand Slam-turneringarna. Australian Open, US Open och Wimbledon men har haft det svårt på Paris grusbanor. Har som bäst nått fjärde omgången, och nytt respass i år. Ryskan Anastasia Potapova, rankad 81, blev för svår i den första matchen. Världsfemman utslagen.

Serena Williams, USA

Rankad tia i världen. Har tre segrar i Paris sedan tidigare. Jagar Margaret Court's rekord på flest Grand Slamtitlar. Just nu är det 24 mot 23 för Williams. Senaste WTA-titeln kom 2017 då hon vann Australian Open. Har bara spelar fyra turneringar i år med en kvartsfinalplats i Australien som bäst. Hittills. Mötte i första omgången ryskan Vitalia Diatchenko, rankad 83 i världen, och vann med 2-1 i set. Det gickl ättare mot japanskan Kurumi Nara, rankad 282, 2-0 i set. Möter landsmanninan Sofia Kenin, rankad 35, i tredje omgången.

Rebecca Peterson, Sverige

Rankad 63 i världen. Har kvalat in till de senaste Grand Slamturneringarna och har som bäst nått tredje omgången i US Open. I Paris kom hon till andra omgången ifjol. Mötte 28-rankade Julia Putintseva, Kazakstan i första omgången och besegrade henne i två raka set. Det var Rebeccas andra seger över henne. Däremot tog det stopp mot 24-rankade kroatiskan Donna Vekić som vann med 2-1 i set. Vekić och Peterson hade mötts en gång tidigare, i Wimbledon förra året, även då vann kroatiskan. Rebecca utslagen.

Johanna Larsson, Sverige

Rankad som nr 172 i världen. Har som bäst varit rankad 45. Besegrade Magdalena Rybarikova, Slovakien, 74-rankad i öppningsmatchen och har nu 1-1 i deras inbördes möten. I andra omgången tog det dock stopp för Johanna. 19-rankade Garbine Muguruza, Spanien, vann med 2-0 i set och därmed är båda svenskorna utslagna i singelspelet.

Några av förhandsfavoriterna i Paris herrtävling är:

Novak Djokovic, Serbien

Världsetta. Varit det i över 250 veckor. Har spelat fyra finaler i Paris, vunnit en gång (2016). 74 ATP-titlar där 15 är Grand Slamsegrar. Har vunnit de tre senaste Grand Slamturneringarna och kan vid seger i Paris ta den fjärde raka.Förlorade genrepet i Rom mot Nadal. Mötte och vann över 44-rankade Hubert Hurkacz, Polen, i första omgången i tre raka set. Samma visa mot 104-rankade schweizaren Henri Laaksonen. Härnäst väntar 147-rankade italienaren Salvatore Caruso.

Rafael Nadal, Spanien

Rankad tvåa i världen. Gruskungen som vunnit elva gånger i Paris varav de två senaste och är favorit att vinna igen. Har 81 ATP-titlar på meritlistan varav 17 Grand Slam. Vann Rom-turneringen häromveckan för nionde gången, finalbesegrade Djokovic med 2-1 i set. Fyller 33 år under turneringen (3 juni). Mötte 180-rankade tyske kvalspelaren Yannick Hanfmann och besegrade honom med 3-0 i den första omgången. Nytt tyskt motstånd och ny Yannick i andra omgången. Yannick Maden, rankad 114, besegrades med 3-0 i set och i tredje omgången väntar belgaren David Goffin, rankad 29.

Roger Federer, Schweiz

Rankad trea i världen. Varit i fem finaler i Paris, vunnit en gång, 2009 mot Robin Söderling. Har totalt 20 Grand Slam-titlar och 101 turneringssegrar (ATP). Senast i Italian Open i Rom, nådde han kvartsfinal men fick dra sig ur på grund av skada. Spelar i Paris för första gången sedan 2015. Mötte 74-rankade italienaren Lorenzo Sonego i första omgången och vann med 3-0 i set. 3-0 även mot 144-rankade tysken Oscar Otte. I tredje omgången ställs Federer mot norrmannan Casper Ruud, rankad 63.

Dominic Thiem, Österrike

Rankad fyra i världen. Finalist i Paris förra året och semifinal de föregående två åren för ”Prinsen av grus”. Föll i tre raka i finalen mot Rafael Nadal. Nådde även kvartsfinal i US Open. Har tio ATP-titlar. Vann Barcelona Open på grus i slutet av april. Amerikanen Tommy Paul (rankad som nr 131) besegrades med 3-1 i set. Näste motståndare, Alexander Bublik, Kazakstan, rankad som 91, besegrades med 3-1 i set. Pablo Cuevan, Uruguay, rankad 47, väntar i nästa omgång.

Alexander Zverev, Tyskland

Rankad femma i världen. Har tio ATP-titlar på meritlistan och spelade kvartsfinal i Paris förra året vilket är hans bästa Grand Slam-resultat. Kommer från en tennisfamilj där pappa Alexander en gång i tiden var rankad 175 i världen. Mötte och vann över John Millman, Australien (rankad som nr 56) i första omgången. Som väntat blev det seger även i mötet mot 148-rankade svensken Mikael Ymer. Zverev vann med 3-0 i set.

Mikael Ymer, Sverige

Rankad 148 i världen. Inkvalad i en Grand Slam för första gången. Kvalspelaren Blaz Rola, Slovakien, rankad 183, besegrades i den historiska första matchen. Mikael fick det betydligt tuffare i andra omgången mot världsfemman Alexander Zverev. Mikael lyckades ialla fall få till ett tiebreak i det tredje setet men förlust till slut med 3-0 i set. (se ovan).

Senaste årens segrare i Paris

Damer:

2018 Simona Halep, Rumänien

2017 Jelena Ostapenko, Lettland

2016 Garbine Muguruza, Spanien

2015 Serena Williams, USA

2014 Maria Sjarapova, Ryssland

2013 Serena Williams, USA

2012 Maria Sharapova, Ryssland

2011 Li Na, Kina

2010 Francesca Schiavone, Italien

2009 Svetlanda Kuznetsova, Ryssland

Herrar:

2018 Rafael Nadal, Spanien

2017 Rafael Nadal, Spanien

2016 Novak Djokovic, Serbien

2015 Stan Wawrinka, Schweiz

2014 Rafael Nadal, Spanien

2013 Rafael Nadal, Spanien

2012 Rafael Nadal, Spanien

2011 Rafael Nadal, Spanien

2010 Rafael Nadal, Spanien

2009 Roger Federer, Schweiz

Svenska segrar:

1988 Mats Wilander

1982 Mats Wilander

1981 Björn Borg

1980 Björn Borg

1979 Björn Borg

1978 Björn Borg

1975 Björn Borg

1974 Björn Borg

1957 Sven Davidsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.