Foto: TT Nyhetsbyrån

Federer vände efter sju matchbollar emot sig

Uppdaterad
Publicerad

En helt galen match är över. Roger Federer var överlägsen i första set, helt nere för räkning i tredje set, räddade sju matchbollar i fjärde set och vände och vann femte set mot amerikanen Tennys Sandgren.

–Jag förtjänar inte det här men jag står här och är överlycklig, sa Federer efter (6-3,2-6,2-6,7-6,6-4) mot en suveränt servande Sandgren.

Det fanns ingen på Melbourne Park som trodde att Roger Federer skulle vinna mot Tennys Sandgren när det stod 3-0 till amerikanen i tredje set.

Då befann sig schweizaren i omklädningsrummet och fick behandling för smärtor i benet. Han hade tappat spelet totalt, förlorat andra set klart med 2-6. När Federer kom ut igen på banan såg han orörlig ut och hängde med huvudet. Ny förlust med 2-6 i tredje set.

Australian Open

Efteråt berättade Federer att det handlade om ljumsken.

– Benet kändes stelt och konstigt men jag försökte att inte visa något,

Räddade sju matchbollar

I det fjärde kämpade Federer hårt för att ändå ge det en chans.  Han räddade tre matchbollar och lyckades tvinga sig fram till ett tiebreak. Väl där servade Sandgren helt otroligt bra. Amerikanen hade fem serveess. Ändå lyckades Federer på något sätt klamra sig fast vid setet och räddade ytterligare fyra matchbollar.

– Man måste ha tur ibland.  Det gällde bara att hålla bollen vid liv och jag hoppades att han inte skulle smascha bort mig, sa Federer efteråt om de matchbollar han klarade.

Han vann med 10-8 och ett femte set väntade. Då hade scenen förvandlats på nytt. Schweizaren var plötsligt i ett psykologiskt övertag mot en frustrerad amerikan.

Ny Federer i femte

– Jag började känna mig bättre,  pressen försvann och jag började serva bättre, förklarar Federer hur han såg ut i femte set.

Med nya krafter kunde schweizaren bryta Sandgrens serve och när Federer till slut höjde armarna mot Melbourne-himlen efter 6-3 i femte set kunde han knappt tro själv att han vunnit.

– Jag tror på mirakel. Jag har tagit mig ur andra svåra lägen men det här...jag var otroligt lyckosam idag, sa Federer.

Sandgren bättre på nästan allt

Amerikanen Tennys Sandgren, rankad 100, gjorde en fantastisk insats men lyckades inte utnyttja det gyllene läge han hade att slå Federer. Amerikanen servade otroligt bra matchen igenom och lät nästan aldrig schweizaren vinna några enkla poäng. 

Sandgren hade 27 serveess mot Federers fem. Om man tittar på statistiken efter matchen var Sandgren bättre på nästan alla punkter. Färre misstag, bättre servar, fler vinnande slag och fler vunna totalpoäng. Men till slut som så ofta förr var det ändå Federer som vann...

Djokovic kan vänta

Den sexfaldige vinnaren i Melbourne har haft en tuff resa till semifinalen. Efter de två inledande tresetsmatcherna har han spelat två femsetare och en match som gick till fyra set.

– Lottningen blir inte lättare. Jag har haft tur som kommit så här långt och ska göra det bästa av det i semifinalen.

På torsdag möter han i vinnaren i mötet mellan kanadensaren Milos Raonic och serben Novak Djokovic.

KLIPP: Bollflickan kolliderar med Federers motståndare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet