Coco Gauff vann sin första match grus på seniornivå i en huvudturnering. Foto: TT

Gauff glad efter första vinsten på grus

Uppdaterad
Publicerad

Det 16-åriga underbarnet Coco Gauff spelade i går sin första match på grus på WTA-touren. Det blev seger med 6-4,6-3 mot tunisiskan Ons Jabeur i Rom. Därmed bröt hon en trend att åka ut i första omgången.

– Jag är mycket glad över vinsten, speciellt med tanke på de tunga förlusterna i New York, säger Gauff.

16-åringen gjorde sensation i förra årets Wimbledon där hon som 15-åring nådde fjärde omgången, samma omgång som hon även nådde i Australian Open i år.

Men upptakten på säsongen under coronapandemin har varit tuff. Den unga amerikanskan förlorade i första omgången av Western & Southern Open och US Open, som bägge spelades i Flushing Meadows, New York. Segern i Rom var därför extra välkommen.

– Jag är mycket glad över vinsten, speciellt med tanke på de tunga förlusterna i New York, säger Gauff enligt Reuters.

Åkte ut i kvalet i förra årets Paris-turnering

Gauff åkte ut i kvalet i förra årets Franska öppna, som då spelades i maj-juni. Nu inleds den turneringen om elva dagar. Trots den ringa erfarenheten av spel på underlaget på serniornivå känner sig Gauff självsäker inför fortsättningen.

– Jag har visserligen inte spelat på grus på över ett år men om jag ska vara ärlig så känner jag mig väldigt bekväm på grus. I juniormatcher har jag väldigt bra resultat på grus och jag besöker Patrick Mouratoglous akademi ganska ofta. Jag är ganska van vid det röda gruset, säger Gauff som är rankad 53:a och inte kommer att bli seedad i Paris – de 32 högst rankade blir det.

Första spelare född 2002 att vinna på ATP-touren

I herrklassen överraskade hemmaspelaren Lorenzo Musetti, 18, med att slå ut den trefaldige Grand Slam-vinnaren Stan Wawrinka, 35, med 6-0,7-6(7-2). 18-åringen vann matchens första åtta games. Det är första gången en spelare född 2002 eller senare vinner på ATP-touren. 249-rankade Musetti behövde ett wildcard för att nå kvalet i Rom.

– Jag har sett honom spela på tv och visste att det var en tuff spelare, säger Musetti till ATP:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.