Foto: Bildbyrån

Hemmafavoriten utslagen ur Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Ashleigh Barty har spelat färdigt i Australien. Sofia Kenin stod för en skräll när hon tog sig till final. Där väntar nu den före detta världsettan.

14-seedade Sofia Kenin skrällde sig till final i Australian Open när hon slog ut världsettan och hemmafavoriten Ashleigh Barty i semifinalen.

Kenin vann med 7–6, 7–5 och är därmed i sitt livs första grand slam-final.

Australian Open

– Jag är mållös, jag kan helt ärligt inte tro det. Det här har jag drömt om sedan jag var fem år, säger en chockad Kenin i segerintervjun.

Matchen spelades i 38-gradig värme och gassande sol. Barty såg tagen ut av situationen och gjorde flera enkla misstag medan Kenin visade samma säkra spel som tidigare i turneringen.

– Jag har jobbat så hårt för att komma hit och jag fick verkligen kämpa där ute. Det finns en anledning till att hon (Barty) är nummer ett i världen, säger Kenin.

Även Simona Halep utslagen

I finalen väntar spanjorskan Garbiñe Muguruza som slog ut fjärdeseedade Simona Halep från Rumänien med 7–6, 7–5.

Första set mellan Muguruza och Halep blev otroligt jämnt och gick till tiebreak. Där turades spelarna om att rädda setbollar innan Mururuza till slut kunde sätta punkt för setet vid 10–8 i tiebreak.

Spanjorskan inledde det andra setet bäst, servade fenomenalt och frustrationen blev tydlig hos Halep som efter att hon förlorade första game slog sönder sitt racket.

”En match kvar”

Men det tände Halep. Hon tog det andra gamet och bröt därefter Muguruzas serve till 2–1. Halep såg ut att ha kopplat greppet, när matchen svängde på nytt. Muguruza kämpade sig tillbaka och tog hem andra set med 7–5.

– Jag är väldigt taggad på finalen, det är en lång väg att gå men nu har jag en match kvar, säger Muguruza med ett leende.

Muguruza, världsetta 2017, hade ett tungt år 2019 och gick in oseedad i Australian Open. Men hon har under turneringen i Melbourne visat att hon fortfarande är att räkna med på den stora tennisscenen. På vägen fram till semifinal slog Muguruza ut bland annat femteseedade ukrainskan Elina Svitolina och niondeseedade nederländskan Kiki Bertens innan hon tog den imponerande segern mot Halep.

Klipp: Federer till semifinal efter makalös vändning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet